Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonom: Trump riskerar amerikanska ekonomin

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 08.32
"Det blir en chockeffekt om Trump överraskar"
(2:33 min)
trump o börs
Vid en seger för Trump ökar osäkerheten och marknaden blir mer försiktig. Foto: AFP/TT

Det är nervöst på finansmarknaderna inför det amerikanska presidentvalet. Om Donald Trump vinner kan det utlösa en recession i USA.

– Vi tror att en recession kommer inom de närmaste tolv månaderna men med Trump kommer den tidigare, säger Anders Ekernäs, chef för kapitalförvaltaren Hillswick Management i New York.

Vid en seger för Trump ökar osäkerheten och marknaden blir mer försiktig. Priserna faller på finansiella tillgångar och det i sin tur skapar minskad optimism om framtid och tillväxt. De som har lånat till sina köp av tillgångar hamnar i kläm.

Från sitt kontor i New York tror kapitalförvaltaren Anders Ekernäs att centralbankerna har slut på sitt krut, de kan inte stimulera ekonomin längre med ännu lägre räntor. Därför är lånefesten snart över.

Tillgångar som aktier, fastigheter och obligationer är övervärderade på grund av centralbankerna har gett marknaden tillgång till billiga pengar en allt för lång tid. En seger för Trump kan få allt att rämna.

– I det korta perspektivet har marknaden förberett sig för en Clintonseger, därför blir det en chockeffekt om Trump överraskar.

De senaste dagarna har olika index som mäter risk och osäkerhet på den amerikanska finansmarknaden stigit. Anledningen är Trumps inhämtning av Clintons försprång i olika opinionsmätningar.

Den politiska risken är nu det största hotet mot tillväxten i västvärlden, skriver IMF i en rapport, enligt Financial Times, som syftar både på valet i USA och kommande val i Europa.

I London på Fidelity International, en av världens största kapitalförvaltare, ser analytikern Charlotte Harington dock inga tecken på någon recession i den amerikanska ekonomin.

– Arbetslösheten sjunker och konsumenterna fortsätter att handla.

Men att Trumps chanser har ökat har fått internationella investerare att trycka på säljknappen för värdepapper.

– Vi ser stora utförsäljningar, säger hon.

I övrigt tror hon att det är svårt att förutse konsekvenserna vid en seger för Trump.

– Det beror på hur den politiska sammansättningen i kongressen blir. Hans handelspolitik är protektionistisk och kortsiktigt kan dollarn försvagas.

Båda kandidaterna står för inskränknigar i frihandeln, men Trumps förslag är extrema och kan leda till omfattande handelskrig, anser Anders Ekernäs på Hillswick.

– Det är just handels- och utrikespolitiken som presidenten har störst inflytande över. Ett handelskrig skulle kunna dra ned hela världsekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".