tiggare
Foto: Hasse Holmberg / TT

Utredningsförslag om tiggeri får brett stöd i riksdagen

Reaktioner på utredningsförslaget
2:02 min

Ett utredningsförslag om att straffa folk som tjänar pengar på tiggare och andra utsatta människor ser ut att få brett stöd i riksdagen.

Roger Haddad (L) är en av de som är positiva till förslaget.

– Det jag gillar med förslaget är att fokus inte är på tiggaren, utan på de som utnyttjar och missbrukar den här personens förtroende eller okunskap, säger han.

Det var i förra veckan som människohandelsutredningen presenterade ett förslag som innebär att det kan bli olagligt att tjäna pengar på utsatta människor, som till exempel att köra runt och placera ut tiggare mot betalning. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) uttryckte sig då så här:

– Jag tror att vi har ett växande problem med att människor utnyttjas på olika sätt, både som arbetskraft men också till exempel i den här tiggerisituationen. Då är det viktigt att vi hänger med i straffrätten.

Även Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är positiv till förslaget, men säger samtidigt att det krävs mer för att lösa problemet med tiggeri.

– Nu återstår det ju att se vad regeringen presenterar för förslag, men vi tycker inriktningen är positiv. Och vi vill ju ha åtgärder mot tiggeriet på plats nu, så det kommer troligtvis ha Moderaternas stöd. Men vi vill också se förslag på att man är beredda att ge kommunen möjlighet att förbjuda tiggeri, säger Tomas Tobé.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth stödjer också förslaget, men vill även han se ett tiggeriförbud.

– En majoritet av de som sitter och tigger gör det frivilligt och på eget bevåg. Så jag vet inte hur mycket av problematiken som kommer lösas genom att bara förbjuda organiserande av tiggeri. Det är ett steg åt rätt håll, där man då går Sverigedemokraterna till mötes till viss del, säger Kent Ekeroth.

Men något regeringsförslag om att förbjuda tiggeri är alltså inte aktuellt om man ska tro Morgan Johansson, vilket även Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk poängterar:

– Jag uppfattar att regeringen i grunden är överens om att regeringen inte vill ha ett tiggeriförbud. Sen finns det enskilda personer inom Socialdemokraterna som har andra uppfattningar.

Vad Miljöpartiet tycker om förslaget om att förbjuda utnyttjande av bland annat tiggare, är däremot inget som Annika Hirvonen Falk vill kommentera i nuläget:

– Nu handlar det ju om att regeringen ska ta ställning till just de här frågorna. Vi tycker ju inte att det är bra att utsatta människor blir utnyttjade, sen får vi se om det här förslaget löser problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".