Hillary Clinton och Donald Trump.
Hillary Clinton kampanjar i Raleigh, North Carolina och Donald Trump i Concord, North Carolina. Foto: AFP/TT

Starka jobbsiffror i presidentvalets upplopp

161 000 nya jobb i oktober
1:33 min

Presidentvalet i USA går in på upploppet samtidigt som nya officiella siffror visar på stadig jobbtillväxt och den starkaste löneökningstakten på sju år.

Utgången av valet är fortsatt en rysare. Republikanernas Donald Trump har knappat in på demokraternas Hillary Clinton, som så sent som för ett par veckor sedan framträdde med stärkt vinstvittring medan medierna spekulerade om vilka ministrar hon skulle utse. 

FBI:s beslut att granska ny epost som kan ha betydelse för Clinton har gett Donald Trump en extra skjuts och gett bränsle till nya attacker.

Clintons trovärdighet är redan ifrågasatt av många väljare och valretoriken mellan kandidaterna har återgått till vem av dem som är mest lämpad att bli president.

De nya jobbsiffrorna, ytterligare 161 000 jobb i oktober, kan eventuellt gynna Clinton, men enligt mätningarna tror väljarna mer på Trumps ekonomiska politik.

Ovanligt många, mer än 30 miljoner, har redan röstat och påverkas inte av de sista dagarnas kampanj. Den utspelar sig nu i de så kallade swingstaterna, där det är jämnast mellan kandidaterna och mest står att vinna.

Trump och Clinton reser i Florida, North Carolina, Ohio, New Hampshire och Pennsylvania. Trump har knappat in i vågmästardelstaterna också och Clinton har de senaste dagarna fått intensiv hjälp av det populära presidentparet Obama och en rad kända artister.

Om hon skulle bli president kommer republikanerna i kongressen fortsätta att begära utredningar om hennes eposthantering och välgörenhetsstiftelse. Såväl Trump som kongressledamöter har antytt att de tror att en president Clinton kan ställas inför riksrätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".