"De ansvariga måste ställas inför rätta"

I ett regntungt Srebrenica i Bosnien högtidlighölls tioårsdagen av massakern i staden på måndagen. Minneshögtiden samlade tiotusentals muslimska bosnier.

Historien visar att fiender kan försonas hur illa det än var. Men en förutsättning är att de ansvariga ställs inför rätta. Det måste ske här också, menade Storbritanniens utrikesminister Jack Straw under sitt tal i Srebrenica på måndagen.

Därför är det sjukt att dåvarande befälhavaren Ratko Mladic och presidenten då Radovan Karadzic fortfarande är på fri fot efter tio år, sade Jack Straw. Ett tema som återkom hos alla frustrerade talare på måndagen.

Ursäkt uteblev
Något tal med en ursäkt till bosniakerna för de serbiska övergreppen i Srebrenica hölls inte av Serbiens president Boris Tadic. Det fanns inte heller någon sådan punkt på programmet. Däremot sade han tidigare under måndagen att Ratko Mladic förhoppningsvis kommer att gripas inom ett par dagar.

Sörjande anhöriga fyllde minnesplatsen och efter talen har den omfattande begravningsceremonin tagit vid. Namnen på alla saknade läses upp samtidigt som rader av gröna kistor förs ut till de 612 nygrävda gravarna.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se