Från vänster: Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, statsminister Stefan Löfven, och författaren och debattören Daniel Suhonen
Från vänster: Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, statsminister Stefan Löfven, och författaren och debattören Daniel Suhonen. Foto: TT.

Vinster i välfärden delar socialdemokrater

"Vi kan inte kompromissa med vinstbegränsning"
6:23 min

Det råder delade meningar bland socialdemokrater om hur partiet ska gå vidare med frågan om vinster i välfärden. Ska man söka kompromiss över blockgränsen eller är det bättre att ha vinsterna som en valfråga i nästa val?

– Jag menar att vi inte kan kompromissa med vinstbegränsning. Det är en central del för socialdemokratin att vi begränsar vinstuttaget, säger Andreas Schönström, som är kommunalråd i Malmö.

Frågan om vinster i välfärden har splittrat socialdemokraterna i flera år. Och ännu är de interna debatterna inte över. På tisdag presenteras Ilmar Reepalus välfärdsutredning som innehåller flera förslag som påverkar välfärdsbolagen.

Ett av förslagen är ett vinsttak på sju procent plus statslåneränta på investerat kapital. Det har i dag inte stöd i riksdagen, eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot.

Många socialdemokrater pratar om vinstfrågan som en möjlighet att få den politiska debatten att handla om höger och vänster igen, efter en tid av att andra frågor som migration och brottslighet varit i fokus.

Kommunalrådet Andreas Schönström har länge varit en av partiets mest högljudda vinstkritiker.

– Om det inte finns en majoritet i riksdagen i dag för att begränsa vinsterna, då menar jag att man måste gå till val och söka väljarnas mandat för att förändra detta, säger han.

I förra veckan öppnade Anna Kinberg Batra för en blocköverskridande överenskommelse på området, men utan vinsttaket. I stället skulle den handla om kvalitetskrav. En annan av Socialdemokraternas kända vinstkritiker, Daniel Suhonen, tycker att regeringen ska försöka få till en uppgörelse, även om det bara blir ett steg i rätt riktning.

– Om man kan gå till nästa mandatperiod och ha någon form av vinstbegränsning, då är det väldigt mycket värt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".