Devon Stevenson, jobbar som säkerhetsvakt. Ian Schlackman kallar sig själv socialist och anti-kapitalst. Mecca Verdell är aktivist i Baltimore.
Devon Stevenson, jobbar som säkerhetsvakt. Ian Schlackman kallar sig själv socialist och anti-kapitalst. Mecca Verdell är aktivist i Baltimore. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio.

Baltimoreaktivister vill öka valdeltagandet

"Det handlar inte bara om presidentvalet utan alla som jobbar för presidenten"
8:35 min

De motbevisar bilden av Black Lives Matter-aktivister som bara arga demonstranter. Genom sms, panelsamtal och upplysning om alternativa partier försöker aktivister i Baltimore få folk att engagera sig i lokalvalen.

I lånade lokaler i Downtown Baltimore ordnar organisationen Leaders of a Beautiful Struggle ett evenemang inför valet. Det går under namnet Malcom X Talk: Navigating the 2016 General election. Första delen är ett panelsamtal, som ska upplysa om att det finns fler politiska partier än bara republikanerna och demokraterna.

Lawrence Grandpre är director of research på Leaders of a Beautiful Struggle. Han menar att många svarta amerikaner känner att de "måste" rösta på demokraterna, trots att deras politik kanske inte gynnar dem.

De får höra att de måste rösta på demokraterna även om de kanske inte helt representerar deras ståndpunkter. Så vi skrev en text som sade att de har ett alternativ: att lämna toppen på valsedeln tom eller rösta på ett tredje parti, och istället fokusera på kommunfullmäktige, borgmästarna och så vidare. Det är där en stor del av makten ligger.

Eftersom årets presidentkandidater är de minst omtyckta på länge och många känner att de inte litar på varken Donald Trump eller Hillary Clinton är det många som tror att valdeltagandet kommer att bli lägre i år än de senaste valen.

Leaders of a Beautiful Struggle försöker ändå få folk att engagera sig i lokalvalen. De säger att man kan lämna toppen på valsedeln tom och hoppa över presidentkandidaterna, eller rösta på ett tredje alternativ som till exempel The Green Party – men att fokusera på lokalvalen.

Lawrence Grandpre tror att många av de svarta väljarna kommer att stanna hemma på valdagen. Genom att antingen göra det, eller bara avstå från att rösta, eller rösta på ett tredje parti, kommer det att sända en signal till demokraterna om att de måste förtjäna de svarta rösterna.

– Jag tror många svarta kommer att rösta med rumpan. De vill stanna hemma på valdagen, vilket sänder en signal. Men det är viktigt att rösta och jag tror också att många som faktiskt väljer att rösta kommer att rösta på ett sätt som skickar en signal till Hillary Clinton om att vi inte accepterar hennes version av social rättvisa. Det kommer att visa demokraterna att om de vill ha våra röster måste de föra en politik som afroamerikaner faktiskt vill ha.

Inne i lokalen följs panelsamtalet av ett så kallat textathon i samarbete med organisationen Colors of Change. Det är ungefär som att telefonkampanja, fast de sms:ar istället för att ringa. Målet är att få en statsåklagare vald i Texas, framför den som sitter nu, som de menar är rasistisk.

Rummet påminner om en klassisk teaterlokal, svartmålat från golv till tak och draperier längs väggarna. Runt 25 personer har dykt upp på eventet, de flesta unga. En av dem är Mecca Verdell, som är spoken word-artist, och mycket annat. Hon har på sig mönstrade tights och svart hoodie, har utsläppt hår och en färgglad ryggsäck slängd över axeln.

Hon kommer strax efter att evenemanget har börjat, och går självsäkert genom rummet och sätter sig längst fram. Jag passar på att prata med henne när hon tar en paus i sms-kampanjandet för att ladda sin dator.

I år är det första gången hon får rösta.

När jag växte upp såg jag upp till Barack och Michelle Obama och deras döttrar. Årets val är läskigt, men det handlar inte bara om presidentvalet. Vi måste tänka på dem som ska jobba för presidenten också, som våra senatorer och borgmästare. Jag säger alltid att det är ett måste att rösta. Du kan inte protestera utan att sedan göra jobbet, säger Mecca Verdell.

Leaders of a Beautiful Struggle menar att de unga som engagerar sig i lokalvalen i Baltimore visar att aktivism är mer än att bara ge sig ut på gatorna och protestera, som många kanske tänker på när de hör slagordet Black Lives Matter – och som är det som oftast får uppmärksamhet i media.

Det är något Mecca Verdell kan relatera till. Hon blev själv gripen under en protest förra året och säger att aktivistlivet inte är så glamoröst som många kanske tror.

– Jag blev gripen för första gången någonsin förra året. Jag skämtar för att lätta på smärtan, men det var inte kul. Att protestera är inte kul, det är mycket jobb och mycket känslor. Att sitta där i cellen var en sådan kuslig upplevelse. Du sitter där med kvinnor som antagligen är psykiskt sjuka, och vakterna säger saker som "vad gör du ens här, vad protesterar du för?". Jag satt där i 24 timmar. Jag gjorde antagligen någonting olagligt, för jag snodde pennor så fort jag kunde och skrev ner mina tankar. Jag har fortfarande kvar de dikterna någonstans. Det var det enda sättet att hålla mig ok, säger Mecca Verdell.

I ett gammalt omgjort bostadshus med mörka träpaneler på väggarna har Ian Schlackman sitt kampanjhögkvarter. Han kandiderar i lokalvalet för The Green Party. Han ber om ursäkt för att hans kontor är så stökigt. Det är belamrat med gröna skyltar med hans namn och politiska budskap på.

Ian Schlackman kallar sig själv socialist och anti-kapitalist och säger att det inte är helt lätt att slå igenom med det budskapet i USA, som är så fokuserat på de två stora partierna, demokraterna och republikanerna.

Folk som ställer upp utanför de två partierna blir nästan sedda som galna, folk undrar varför i hela världen man vill göra det. Att skapa oppositionspartier som är socialistiska är så svårt här, säger Ian Schlackman.

The Green Party ligger runt en-procent-sträcket i de nationella opinionsundersökningarna just nu, men har under året haft ett starkare stöd hos de unga väljarna. I en undersökning från Harvard university från oktober sa 5 % av de tillfrågade mellan 18 - 29 att de skulle rösta på The Green Partys kandidat i presidentvalet Jill Stein.

Fortfarande inte i närheten av någon av huvudkandidaterna, men högre än genomsnittet bland väljare i alla åldrar.

Ian Schlackman tror att stödet från unga beror på att många i den åldern känner sig osäkra inför framtiden ekonomiskt och tycker att USA behöver något nytt.

– Kapitalismen har svikit de unga. Jag är själv 31 år och min familj förlorade mycket pengar när jag var yngre, och jag tror det är en erfarenhet som fler och fler unga kan börja förstå. Jag såg många unga som var väldigt entusiastiska över Bernie Sander och blev väldigt förvånad av att se någon med ett socialistiskt budskap gå så långt, säger Ian Schlackman.

Tillbaka i Downtown Baltimore. Malcolm X Talks lider mot sitt slut och nu förbereds en Halloweenfest för tonåringar. "Ska du inte intervjua mig?" frågar en kille som har stått i dörren och sneglat ett tag. Det är Devon Stevenson, som jobbar som säkerhetsvakt här.

Han har bestämt sig för vem han ska rösta på, men tycker att valkampanjen har varit fruktansvärd.

– Jag har aldrig tidigare sett en debatt där det enda kandidaterna gjorde var att smutskasta varandra. De sade nästan ingenting om sakfrågor och vad de egentligen står för. De betedde sig som barn där uppe, helt ärligt, säger Devon Stevenson.

Det Devon Stevenson framför allt vill få ut av en president är att känna att han får någonting tillbaka av att ha röstat på dem. Det kände han att han fick med Obama och de insatserna han gjorde för att rädda ekonomin efter finanskrisen 2008.

Om jag röstar på dig vill jag känna effekten av att du sedan gör något för mig. Enda presidenten jag kan säga har gjort det är Obama. Ingen annan har gett mig en stimulansutbetalning, men han gjorde det. Det är inte mycket, men det fick mig att känna effekten av att han var president. Så om ingen av de här pajasarna kan göra det, så behöver de inte vara, säger Devon Stevenson.

När det gäller de lokala frågorna ser Devon Stevenson flera saker han skulle vilja förbättras här i Baltimore. Han är till exempel orolig över att han ser fler och fler unga som lever på gatan. Men han har inte så stort hopp om att någonting kommer att förändras.

När det gäller presidentvalet och de heta känslorna det har rört upp hos många, har han en mer avslappnad inställning. Det blir som det blir, berättar han. 

– Jag tycker att alla bara borde luta sig tillbaka och slappna av. Det som händer det händer. I slutändan är vi bara brickor på en spelplan och så länge vi spelar vår roll är vi okej, säger Devon Stevenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".