Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk-tyskt DNA-samarbete ska lösa fler brott

Publicerat lördag 5 november 2016 kl 16.44
Ska identifiera kringresande brottslingar
(2:10 min)
Anna Granlund, gruppchef för DNA-registergruppen är på Nationellt forensiskt centrum, NFC
Anna Granlund, gruppchef för DNA-registergruppen är på Nationellt forensiskt centrum, NFC Foto: Marcus Ericsson/TT/Sveriges Radio

Sverige och Tyskland ska inleda ett tätare samarbete för att lösa internationell kriminalitet. I december börjar man utbyta DNA-spår från brottsplatser med automatik. Tyskland, med ett register på över en miljon DNA-spår, kan komma att vara till stor hjälp att identifiera personer som reser runt i Europa och begår brott i flera länder.

– Till exempel kan det vara personer som begår inbrott, som åker runt i Sverige först och begår inbrott, och sedan är de i Finland, och sedan är de i Tyskland och Österrike. Och sedan så åker de fast i respektive land, och blir registrerade och då får vi träffar i varandras länder, säger Anna Granlund, gruppchef för DNA-registergruppen är på Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Tyskland blir nu det femtonde landet som svensk polis med automatik utbyter DNA-spår med från brottsplatser.

Inom kort ska över en miljon tyska DNA-spår från brottsplatser matchas med drygt 180 000 svenska. Det är spår från exempelvis saliv, blod, hårstrån och sperma. En andel av spåren vet man vem de tillhör. En annan andel är spår från en okänd gärningsman.

För att hitta en gärningsman och kunna lösa ett brott så hoppas polisen på att hitta en identitet till en okänd gärningsman.

Tekniska tester har precis avslutats mellan Tyskland och Sverige för att kunna överföra DNA och allt har fungerat bra. Så nu planerar man att börja den 15 december.

I Tyskland har man nu stora förhoppningar om att samarbetet med Sverige och de övriga nordiska länderna ska kunna leda till att man gemensamt kan komma att lösa flera brott, säger Alexander Bachmann, Kriminalkommissarie vid den nationella enheten för det tyska DNA-registret.

– Sverige och Finland och Danmark är stater som vi sedan tidigare har ett gott samarbete med. Jag tror att vi gemensamt kan komma att lösa flera brott, säger han.

Huvudsakligen innehåller alla länders register DNA från brottsplatser där det skett inbrott eller skadegörelse – men Sveriges erfarenheter från att hittills ha samarbetat med 14 länder är att man också har lyckats lösa flera grövre brott, som exempelvis våldtäkt, tack vare hjälp från DNA-matchning med andra europeiska länder.

Och förhoppningarna är också stora i Sverige att samarbetet med Tyskland ska bli en bra hjälpa klara upp flera olösta brott, säger Anna Granlund.

– Syftet med samarbete är ju att man ska få fler träffar så att man ska klara av fler brott. Så det är ju förhoppningen ju fler länder vi är uppkopplade emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".