Konflikt eller kompromiss?

9:12 min

På tisdag lämnar Ilmar Reepalu över sin utredning om vinster i välfärden till regeringen. Utredningen väntas föreslå ett vinsttak på 7 procent. Men idén har svagt stöd i riksdagen. Så vilken väg ska regeringen och socialdemokraterna välja – konflikt eller kompromiss?

Karin Svanborg-Sjövall, menar att vinstfrågan är en kamp om arbetarrörelsens själ.

– Den här frågan har legat och bubblat ganska länge, nästan 30 år. Men den kom fram ordentligt först med Carema-skandalen, säger hon.

Jesper Bengtsson, chefredaktör på socialdemokratiska Timbro, håller med om att frågan i socialdemokratin har sina rötter som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Den handlar om relationen mellan offentligt och privat organiserad välfärd. Men vinstfrågan är egentligen inte en del av valfrihetsdebatten, och den är mer en moralisk fråga, menar Jesper Bengtsson.

Båda har skrivit böcker om valfrihetsfrågans rötter i svensk politik. Vad är det för ideologisk konflikt som vilar bakom dagens vinstdebatt? Hör deras samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista