Man ligger i sängen med huvudet under kudden.
Foto: Christine Olsson/TT.

Nya regler för sjukskrivningar

Börjar gälla från mitten av januari
1:42 min

Det kommer nya rekommendationer för sjukskrivningar för människor med psykiska sjukdomar. Fler bör bli sjukskrivna på deltid, skriver Socialstyrelsen.

Läkare bör inte sjukskriva människor som drabbats av en lindrig depression för första gången. Det anser Socialstyrelsen som har granskat sjukskrivningstiderna för 16 psykiatriska diagnoser. De nya rekommendationerna börjar gälla i mitten av januari.

– De här rekommendationerna ska vara ett stöd för läkaren vid bedömningen vid det enskilda fallet när man sitter med en patient framför sig, men också ett diskussionsmaterial, och också ett stöd i diskussionen med Försäkringskassan. Detta för att bidra till att kommunikationen mellan läkaren och Försäkringskassan blir bättre, säger Anders Fejer, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Sjuktalen ökar i Sverige och under de senaste sex åren har de psykiatriska diagnoserna stått för 59 procent av sjukskrivningsökningen.

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att se över sjukskrivningstiderna och nu kommer nya rekommendationer som bland annat innebär att människor som är lindrigt deprimerade inte bör sjukskrivas. Läkarna bör också undvika att sjukskriva människor med en lindrig akut stressreaktion.

En annan nyhet är att Socialstyrelsen vill se mer av deltidssjukskrivningar.

– Det är helt enkelt för att man ser att det är positivt i de fall där svårighetsgraden tillåter att man har kontakt med arbetsplatsen löpande. Då är också det ett sätt att bevara den kontakten, säger Anders Fejer. 

Finns det några risker med att inte sjukskriva en person med till exempel lindrig depression?

– Det är alltid en bedömning som läkaren måste göra. Hur svårighetsgraden är och i vilken utsträckning som sjukskrivning behövs. Det finns givetvis risker med att inte sjukskriva och risker med att sjukskriva. Det är det som är så svårt. Den bedömningen måste göras i varje enskilt fall, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".