Turkiet får högljudd kritik från EU

1:41 min

Den internationella kritiken mot Turkiet blir allt mer högljudd efter den senaste vågen av gripanden av politiker och journalister. Utvecklingen är djupt oroande säger Manfred Weber, ledare för den största partigruppen i EU-parlamentet.

Under fredagen greps minst 12 turkiska parlamentariker från det pro-kurdiska partiet HDP i Turkiet. I dag, lördag, har ytterligare företrädare gripits, enligt en talesperson för partiet.

– Det är inte acceptabelt att tusentals människor förlorar sina jobb eller att självständiga journalister och demokratiska valda politiker fängslas, säger Manfred Weber, ledare för den största partigruppen i EU-parlamentet, EPP. 

I somras försvarades demokratin och rättsstaten mot militären. Det var en stor framgång för det turkiska civilsamhället. Nu måste de medborgerliga rättigheterna försvaras, tycker den tyske Europaparlamentarikern Manfred Weber, som leder EPP-gruppen i EU-parlamentet, där också svenska kristdemokrater och moderater ingår.

Han vädjar till Turkiet att respektera grundläggande rättsstatliga principer och inte vända sig bort från Europa.

– Annars måste EU åtminstone frysa medlemskapsförhandlingarna. Turkiet måste ändra sitt sätt att bearbeta sommarens kuppförsök. Att belägga människor med kollektivskuld är oacceptabelt, och EU kan inte föra förhandlingar med ett land som på allvar överväger att återinföra dödsstraffet, säger Manfred Weber.

Trots kritiken mot Turkiet och motståndet mot ett turkiskt EU-medlemskap, betonar han att Turkiet är en viktig partner för Europa och att gemensamma problem måste lösas gemensamt.

– Överenskommelsen i flyktingfrågan och på andra avgränsade områden är modellen för relationen mellan EU och Turkiet framöver, säger ledaren för EPP-gruppen, som motsätter sig ett fullvärdigt turkiskt EU-medlemskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista