Fler världsledare ställer sig bakom Trump

2:12 min

Nordkoreas Kim Jong-Un och Zimbabwes Robert Mugabe tillhör de världsledare som har gett sitt stöd till USA:s republikanske presidentkandidat, Donald Trump. Nu har Kambodjas premiärminister Hun Sen sällat sig till den skaran.

– Jag vill verkligen att han vinner. Det skulle kunna göra världen bättre, sa Hun Sen inför 2 000 polisrekryter i Kambodja.

Men analytiker menar att skälen till stödet ligger på ett mer personligt plan för Hun Sen.

– Om Donald Trump vinner kan kanske världen förändras, för han är en businessman och affärsmän vill inte ha krig, sa Hun Sen.

Andra analyserar Hun Sens utspel i en kontext av vad som händer i Kambodja, med ett allt hårdare klimat för yttrandefrihet och för människorättsaktivister och journalister att verka fritt och öppet. 

– Det blir hårdare och hårdare, säger Naly Pilorge, som leder människorättsorganisationen Licadho, och ger exempel på hur människor grips och även dödas.

Kem Ley var en politisk kommentator som sköts ihjäl på öppen gata i somras. En ung man har gripits för mordet men det finns ingen förklaring till varför Ley mördades. Bara veckor innan mordet hade frivilligorganisationen Global Witness släppt en rapport om makten och pengarna kring premiärminister Hun Sens familj. Kem Ley var en av de som lyfte fram rapporten och hårt kritiserade premiärministern i bland annat en intervju i radiokanalen Radio Free Asia. Bara timmar efter den sköts han ned.

President Obama och hans regering, liksom FN, har kritiserat det hårdnande klimatet i Kambodja och krävt att jakten på oppositionspolitiker ska upphöra. Oppositionsledaren Sam Rainsy lever i exil och släpps inte in i landet och vice oppositionsledaren har valt att söka skydd på partihögkvarteret eftersom han hotas med ett fängelsestraff.

Nästa år ska det genomföras lokalval och 2018 ett presidentval. Många befarar att Hun Sens regering kommer att göra vad som helst för att hålla sig kvar vid makten.

Med Donald Trump som president i USA finns risken att USA:s internationella engagemang för att upprätthålla demokrati och mänskliga rättigheter skulle avta, säger politiske reserchern Lee Morgenbesser, knuten till Griffith-universitetet i Australien.

– Det skulle kunna ge ett fritt spelrum för Hun Sens regering att ytterligare krossa oppositionen i Kambodja inför de kommande valen, säger han till lokala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista