Vinnare 2016: Bennys hemliga rapporter av Johan Bergström, Per Lange, Henrik Ahnborg (ej närvarande på bild).
Boken är skriven av Johan Bergström, Per Lange och Henrik Ahnborg (ej närvarande på bild). Foto: Mattias Ahlm /Sveriges Radio.
BARNRADIONS BOKPRIS

Här är barnens bästa bok

Vinnaren: Vilken fantastiskt bra jury!
0:56 min

Det blir boken "Bennys hemliga rapporter" av Johan Bergström, Per Lange och Henrik Ahnborg som vinner Barnradions bokpris 2016.

Vinnarboken, Bennys hemliga rapporter, handlar om en grupp barn som har ett sommarlov på sig att samla in en halv miljon kronor, så att deras kompis slipper flytta. 

Barnradions bokpris delas ut av en läsarjury bestående av fem elever som går på mellanstadiet. De har läst och diskuterat de fem nominerades böckerna i lika många avsnitt av programmet om bokpriset. Och så här beskriver en av jurymedlemmarna, Stella Bläsung, varför den här boken är så bra:

– Man förstår verkligen vänskapen och att kärleken är så stark i den, för de gör verkligen allting för att få ihop den här halva miljonen så hon kan stanna. Man förstår precis hur mycket deras vänskap är värd.

När barnen i juryn ringer en av författarna, Per Lange, för att tillkännage vinsten inleder de med att beklaga:

– Vi måste tyvärr meddela... de andra författarna att de har förlorat! Vilket gör att du har vunnit!

Per Lange jublar:

– Shit, vad roligt. Tack!

Sedan passar han på att berömma juryn, något som möts av skratt. 

– Vilken fantastiskt bra jury!

Per Lange säger att han skulle vilja åka till Stanford University med några barn för prispengarna, eftersom de forskar mycket om barn, inlärning och motivation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".