"Vård utförd i hemmet är bättre"

Tusentals patienter vårdas i hemmen, men de risker som vård i hemmet kan medföra har inte tidigare kartlagts. Personal på Solna och Sundbybergs team för Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, är mycket positiva till att utföra vård i hemmiljö.

Men problem kan uppstå när patienten ska anvisas rätt vårdenhet efter utskrivning, säger verksamhetschefen Eva Sjöstedt Kairento.

”Remissen kan vandra”
Men verksamhetschefen Eva Sjöstedt Kairento ser att det finns problem med hemsjukvården när patienten anvisas rätt vårdenhet.

– Det som är lite bristfälligt är när patienten överlämnas från sjukhuset, till hemmet. Att inte rätta instansen får remissen i handen, remissen kan vandra innan den kommer rätt, säger verksamhetschefen Eva Sjöstedt Kairento.

Den vård som patienter kan få hemma kan vara allt i från såromläggning till mer specialiserad vård som annars skulle göras på sjukhus.

I dagsläget finns det cirka 500 fall av allvarliga felbehandlingar införda i Riksdatabasen för Lex Maria-anmälningar.

Inte mer riskfylld
Sjuksköterska Ann Mattson anser inte att hemsjukvården är mer riskfylld än vården på sjukhus. Om faran med felmedicinering av patienter säger hon så här:

– Vilket ställe som än har läkemedel är det alltid en risk. Det händer inte mer i hemsjukvården än på sjukhus, säger Ann Mattson.

Rut Kärnell, läkare, om du blev sjuk, vilken vård form skulle du då välja?

– Hemsjukvård, absolut. Det är en personlig vård, anpassad efter de omständigheter som varje patient har.

Vilka krav ställer det på er?

– Väldigt höga krav. Att vara tillgänglig som person på ett sätt som man inte är när man vet att man ska träffa den här personen under väldigt begränsad tid, säger Ruth Kärnell vid ASIH Solna och Sundbyberg.

Sabina Kuutti
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".