Snöoväder i Kulla
1 av 3
Lyssnarbild från Kulla söder om Åtvidaberg där det redan ligger 30 cm snö. Foto: Viktor Nilsson
Bild från Södra Vi i Vimmerby kommun från söndagsmorgonen.
2 av 3
Bild från Södra Vi i Vimmerby kommun från söndagsmorgonen. Foto: Linda Lundgren
Bild på skogväg med mycket snö
3 av 3
Sent i kväll ska snöfallet ha passerat Jönköpings län. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio

Snöoväder drar in – SMHI varnar

Eon: Det är svårt för våra montörer att ta sig fram
1:48 min

Efter att snön har vräkt ner över stora delar av landet börjar nu det värsta ovädret avta, med undantag för Gotland där klass 2-varningen består över natten.

I kväll och i natt får östra Götaland snö eller blötsnö, på sina håll kraftigt snöfall.

I södra Östergötland har träd fallit ned på vägarna på flera ställen. Staffan Waldau är insatsledare på räddningstjänsten i Kinda och han säger att det är kvaliteten på snön som gör den besvärlig. Där ligger det redan runt 30 cm snö.

– Träden hänger som ostbågar här och går sönder lätt, så vi koncentrerar oss på att röja vägarna fria från träd så gott det går, säger han.

I Kalmar län har det har inträffat flera trafikolyckor på vägarna. Dels är det halt, men mest problem orsakar den tunga nederbörden tillsammans med vindarna. På Öland väntas det komma mellan 15 och 20 cm på sina håll. Där består klass 2-varningen över natten.

Vid 14-tiden var 2 700 Eon-kunder i främst östra Götaland, bland annat i Jönköpings län och Kalmar,  drabbade av strömavbrott, medan Vattenfall och Ellevio noterar avbrott för omkring 150 respektive 300 kunder i Västra Götalands län.

 – All vår personal som finns i beredskap är ute och arbetar just nu. Det är ett väldigt besvärligt läge, speciellt i Småland och området kring Kalmar-Jönköping. Det är mycket snö som har fallit, två-tre decimeter, och i kombination med blåst har det medfört att det är mycket träd som har fallit och det är svårt för våra montörer att ta sig fram, säger Sirpa Franzén på Eon till Ekot.

Åtminstone i Jönköpings län kommer många sakna ström i natt.

Dessutom rapporterar P4 Väst att all busstrafik i Uddevalla är inställd på grund av det snöiga och hala väglaget.

Tågtrafiken uppges gå som vanligt, med undantag för de två banorna Linköping-Västervik och Linköping-Kalmar. Där beslöt Trafikverket under lördagen att stänga av trafiken hela söndagen, och ersätta den med bussar.

– Det är för att det finns träd i närheten av banan, och med det här vädret är risken att det blåser in träd över kontaktledningen och bryter strömmen eller att de bara blåser ned på spåren, och då är risken att tågen blir stående, säger Katarina Wulffram, presskommunikatör på Trafikverket till Ekot.

Enligt Trafikverket uppges är väglaget särskilt besvärligt i norra Småland och norr om Stockholm. I Stockholmsområdet väntas mer snö falla under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".