New Delhi hör till städerna med världens smutsigaste luft
New Delhi hör till städerna med världens smutsigaste luft Foto: DOMINIQUE FAGET/TT

Smoglarm stänger skolor i New Dehli

Hör till städerna med världens smutsigaste luft
2:10 min

Ovanligt smutsig luft har fått myndigheterna i New Dehli att utlysa krisläge. Skolor hålls stängda och kolkraft och dieselkraft stryps tillfälligt.

New Dehli hör till städerna med världens smutsigaste luft. Särskilt illa är det på vintern. Den här helgen är smogen den värsta på 17 år, enligt myndigheterna. Man har uppmätt 900 mikrogram per kubikmeter luft av de allra minsta skadliga partiklarna, PM 2,5. Partikelhalten är 90 ggr WHO:s gränsvärde och 15 gånger den indiska regeringens norm.

De ledande i Dehli har beslutat stänga stadens skolor i tre dagar och människor rekommenderas att stanna hemma. Ett kolkraftverk stoppas i tio dagar, lika länge stängs alla dieselgeneratorer av, utom vid sjukhus och andra samhällsviktiga funktioner. Gatorna ska vattnas för att få ner partikelhalterna.

PM 2,5-partiklarna kommer från sot, rök  och damm. Via lungorna kan de ta sig vidare till blodomloppet
Luftföroreningar kan öka risk för lungcancer , låg födelsevikt, för tidig födsel, stroke och luftvägssjukdomar som astma.

I förra veckan rapporterade FN:s barnfond UNICEF att luftföroreningar varje år dödar 600 000 barn i världen. De flesta i fattiga länder.
Över 90 procent av världens befolkning bor där luften är sämre än WHO:s gränsvärden. Antalet ökar stadigt.

FN:s luftvårdskonvention,som arbetar för renare luft på norra halvklotet, leds av Anna Engleryd. Hon säger att de extremt höga halterna av partiklar inte är ovanliga:

– Nej tyvärr är inte Dehli unikt. Vi ser ofta episoder som det här i stora städer i världen. Enligt WHO ligger de 20 mest förorenade städerna i Indien och Kina. Och även i Europa har vi upplevt flera episoder i Rom Milano Paris och London.

Enligt Anna Engleryd behövs både lokala åtgärder för renare luft som mer och renare kollektivtrafik och mindre eldning med ved och kol, men också att man minskar föroreningar som förs långt genom luften.

Att inte samhällskostnaderna för död och sjukdom syns tydligt är ett bidragande skäl till att åtgärder dröjer, säger Anna Engleryd:

– Tydligen har inte pressen på politikerna blivit tillräckligt stor ännu, även om medvetenheten ökar bland befolkningen Det sätter ju successivt press på myndigheterna att göra något långsiktigt.

– Men man kan också konstatera att många länder och städer prioriterar kortsiktig ekonomisk utveckling, säger Anna Engleryd vid NAturvårdsverket som också är ordförande i FN:s luftvårdskonvention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".