FBI-chefen: Inget olagligt i nya Clintonmejlen

1:14 min

FBI har inte hittat något olagligt i senaste granskningen av Hillary Clintons mejl, skriver FBI-chefen i ett brev till kongressen.

Hillary Clinton och hennes kampanj kommer att ta emot beskedet med mycket stor lättnad. För drygt en vecka sedan meddelade FBI-chefen James Comey att man hittat ny e-post som kunde ha betydelse för en tidigare utredning av Hillary Clintons hantering av e-post under tiden som utrikesminister.

Nyheten slog ner som en bomb i valrörelsens slutskede, och ser ut att ha kostat Clinton någon procent i opinionsmätningarna i en mycket jämn kamp mot motståndaren Donald Trump för republikanerna.

James Comey - FBI-chefen - har fått skarp kritik, främst från demokrater men också från andra, för att ha offentliggjort infomationen om den nya e-posten så nära valets slutskede, och i strid med rekommendationer från justitiedepartementet.

FBI anser att Hillary Clinton hanterade känslig information i sin e-post som utrikesminister på ett mycket vårdslöst sätt, men hittade inget uppsåt att skada landet. FBI ansåg inte att det fanns grund för åtal, och justitiedepartementet anslöt sig till den uppfattningen.
De nya e-postmeddelandena har alltså inte ändrat det beslutet.

Donald Trump har använt den senaste e-postupptäckten som mobilisering bland sina väljare, som redan tidigare är starkt kritiska till Hillary Clinton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista