Delad bild: Donald Trump i talarstolen och en skylt som visar Hillary Clinton inspärrad.
Trump sa att det nu är upp till det amerikanska folket att leverera sin dom till Clinton. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT, Molly Riley/AFP/TT
PRESIDENTVALET I USA

Trump upprörd över FBI:s besked om att Clinton inte åtalas

"Hillary Clinton är skyldig!"
2:07 min

Valtemperaturen i USA är på kokpunkten efter att den federala polisen FBI sent i går kväll plötsligt meddelade att de inte hittat några nya skäl att åtala Hillary Clinton på grund av hennes hantering av e-post under tiden som utrikesminister. Det var bara en dryg vecka sedan som FBI-chefen gav beskedet att FBI inlett en ny granskning, och det sas då att den skulle vara långt över valet.

– Hillary Clinton är skyldig! Hon vet det, FBI vet det, alla vet det, dundrade Donald Trump när det överraskande beskedet blev känt.

Den republikanske presidentkandidaten blev förstås våldsamt upprörd över beskedet att FBI redan hunnit konstaterat att den nya e-post som upptäckts i en helt annan brottsutredning inte innehåller något som ger anledning till brottsmisstanke mot Hillary Clinton.

Trump sa också att det nu är upp till det amerikanska folket att leverera sin dom genom att rösta på valdagen i morgon.

Trump fortsatte med att säga att det måste vara helt omöjligt att på en dryg vecka gå igenom den stora mängd epost det ska ha varit frågan om, siffran 650 000 har nämnts, och sa att hela historien än en gång bevisar att hela det amerikanska samhällssystemet gynnar en person som Clinton, medan det går hårt åt vanligt folk.

Trump lär fortsätta pumpa bilden av Clinton som en lögnare och bedragare hela detta sista dygn av kampanjande, till exempel när han senare i dag kommer hit till Raleigh i delstaten North Carolina, där läget är oerhört jämnt och viktiga elektorsröster står på spel.

Och Trump är inte den enda som ställer sig helt frågande till FBI-chefens agerande. Hur, frågar sig personer från båda politiska partier, är det möjligt att FBI-chefen James Comey inte bara en, utan två gånger, på bara en dryg vecka, inte drar sig för att komma med besked som kan påverka presidentvalets utgång?

Clintons opinionssiffror sjönk efter förra fredagens besked att FBI på nytt skulle granska Clintons e-post, och avståndet mellan henne och Trump är mycket litet inför morgondagens presidentval. Därmed inte sagt att det nya beskedet från FBI kommer att gynna henne i motsvarande utsträckning eller ge henne ny fart så här på upploppet.

Misstron mot Clinton sitter djupt i USA, alldeles särskilt förstås bland anhängare till Trump.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".