Tyska kristdemokrater vill sänka arbetsgivaravgifterna

På måndagen presenterade de tyska kristdemokraterna CDU - CSU sitt program inför det väntade nyvalet. I rekordarbetslöshetens Tyskland går kristdemokraterna till val med förslag om sänkta arbetsgivaravgifter.

Istället vill partiet ha momshöjningar, som redan kritiseras. Angela Merkel hoppas att valprogrammet ska locka väljarna så att hennes parti kan få regeringsmakten:

– Vi ber väljarna om ett regeringsuppdrag för att göra slut på besvikelsen som den rödgröna regeringen har vållat, sa Angela Merkel.

Litet reformutrymme
Om opinionssiffrorna står sig kan Angela Merkel mycket väl bli Tysklands nästa förbundskansler vid ett nyval i höst. CDU-CSU samlar 43 procent av väljarna.

Men det finns litet utrymme för lockande reformer. Därför trycker kristdemokraterna hårt på ekonomisk tillväxt, och att den förutsätter att folk har arbete.

Tyskland har nära fem miljoner arbetslösa. Genom att sänka vissa avgifter på arbete vill kristdemokraterna stimulera nya jobb. Istället föreslår partiet att momsen skall höjas med två procent till 18 procent nästa år. Men mat och en del andra varor får oförändrad lägre moms.

Förslaget är första steget i en större skattereform.

Nej till momshöjning
Höjd moms är inte populärt. Kristdemokraterna har tvistat internt om det. CDUs tänkbara samarbetspartner, liberalerna i FDP har sagt, att de inte alls vill vara med om momshöjningar.

Om kristdemokraterna vinner, kommer de också att sänka arbetslöshetsersättningen. Men även höginkomsttagare kommer att märka sämre möjligheter till avdrag.

Kristdemokraterna vill också ge försvaret rätt att medverka till terroristbekämpning, hittills ligger ansvaret främst hos delstaternas polis. Och Kristdemokraterna håller fast vid sin hållning att Turkiet inte ska få bli medlem i EU.

Greenpeace protesterar
När kristdemokraternas ledning samlades idag för att besluta om valprogrammet möttes de av Greenpeace, som protesterade mot att CDU vill använda de tyska kärnkraftverken längre än vad som är sagt hittills.

Än finns inget besked om när eller ens om det blir nyval i Tyskland. Den frågan ska presidenten avgöra senast i slutet på nästa vecka.

Annika Digréus, Berlin
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista