Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spårfel ställer till det i tågtrafiken

"En besvärlig brytningstid"
1:17 min
Foto: TT.
Foto: TT.

Det är störningar i tågtrafiken från Stockholm. Bara ett av två spår söder om Stockholms central kan användas och det här leder till inställda tåg och förseningar. Även pendeltågen påverkas. Samtidigt är väglaget besvärligt på många håll i landet, vilket lett till flera olyckor.

Problemet med tågtrafiken väntas vara löst i morgon bitti, enligt Lena Karlsson, som är presskommunikatör på Trafikverket.

– Det har upptäckts ett spårfel mellan Stockholms central och Stockholm södra, säger hon.

Det här innebär inställda tåg, och förseningar i tåg- och pendeltågstrafiken.

Enligt Trafikverket påverkar det tågen mot Norrköping, Malmö, Hallsberg, Göteborg, Eskilstuna, Karlstad och Oslo.

Enligt SJ får man räkna med förseningar på upp till 30 minuter och runt tio tåg kommer ställas in.

– Vi behöver leda om fem tåg via Västerås och eftersom det uppstår tågkö så kommer vi behöva ställa in runt tio tåg för att minska förseningarna, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket säger att även tågtrafiken norrut kan påverkas, fast i liten grad.

– Däremot har vi en kontaktledning i Hudiksvall som är trasig. Det kombinerat med att biltrafiken har ett elände längs ostkusten där vi haft 26 bilolyckor mellan Gävle och Sundsvall i helgen, så det är en besvärlig brytningstid i vinterklimatet, säger Bengt Olsson.

Samtidigt fortsätter vintervädret över Sverige.

SMHI varnar för att "snökanoner" kan slå till mot Gotland under dagen. Kraftiga och täta snöbyar driver in mot ostkusten och det kan komma uppemot två decimeter snö på Gotland det närmaste dygnet.

-Vi har en klass 2-varning utfärdad för området. Under framförallt tisdagen kommer också Stockholm, Uppland och Norrlandskusten att drabbas men där har vi tills vidare lagt en klass 1-varning, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI, till TT.

Även söder och sydväst om Vänern har en klass 1-varning gällande kraftigt snöfall utfärdats.

Snökanonerna bildas när kall luft rör sig över relativt varmt hav.

-Snöbyarna bygger upp sig och kan bli riktigt kraftiga. Då finns risk för snökanoner som ger stora mängder nederbörd, säger Lisa Frost.

Även i resten av landet blir det fortsatt vinterväder. De närmaste dagarna blir det minusgrader i hela landet, möjligen med undantag för Skåne där temperaturen kan stiga över nollan.

Enligt SMHI kan ett lågtryck möjligen dra in från sydväst framåt slutet av veckan som ger lite mildare väder. Men prognosen är än så länge osäker eftersom högtrycket är starkt och håller emot. Den mildare luften kan möjligen få vänta till nästa vecka.

Från Upplandskusten och upp till Västerbottens läns kustland samt sydväst om Vänern varnar SMHI också för snöbyar, som kan vara täta.

Från flera håll i landet rapporteras om besvärligt väglag och trafikolyckor.

Flera av olyckorna har inträffat på E4, bland annat väster om Nyköping där en personbil kolliderade med en lastbil.

Bland annat var uppemot tio bilar inblandade i en trafikolycka på Baldersvägen i Sundsvall måndagsmorgonen. Tre bussar fastnade också och ställde sig över vägen. Efter olyckan stängdes vägen av för sandning.

De närmast dagarna blir det minusgrader i hela landet, möjligen med undantag för Skåne där temperaturen kan stiga över nollan.

– Framåt slutet av veckan kan ett lågtryck möjligen dra in från sydväst och ge lite mildare väder. Men prognosen är än så länge osäker eftersom högtrycket är starkt och håller emot. Den mildare luften kan möjligen få vänta till nästa vecka, säger Marie Staerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".