"Vårt land ska inte besegras av terrorn"

Siffran över antalet döda i terrorattentaten i London i torsdags har nu stigit till 52. Storbritanniens premiärminister Tony Blair höll på måndagseftermiddagen ett tal till parlamentet.

Han sammanfattade räddnings- och polisarbetet efter torsdagens terrorattentat och förklarade bestämt att den brittiska livsstilen och dess värderingar kommer att bestå.

– Vi är enade i vår beslutsamhet att vårt land inte ska besegras av terrorn. Vi kommer resa oss ur skräcken med våra värderingar, vår livsstil, vår tolerans och respekt för andra intakt, sade han.

Blair passade också på att hylla de räddningsarbetare som fortfarande arbetar vid attentatsplatserna och de poliser som jobbar med utredningen.

Islamister troliga förövare
Han gick inte in på några detaljer om vilka som misstänks ligga bakom attentaten, men förklarade att det mesta tyder på att förövarna är islamistiska terrorister.

- Det verkar troligt att attackerna utfördts av de extrema islamistiska terrorister som de senaste åren varit ansvariga för så många oskyldiga människors död.

Blair var dock mycket noga med att förklara att den absoluta majoriteten av muslimerna i Storbritannien är lika mycket goda britter som alla andra och att han är stolt över deras bidrag till nationen.

Krav på utredning
Det har framförts krav på att en utredning ska tillsättas för att undersöka om det finns brister i landets underrättelsetjänst, brister som ledde till att attacken i torsdags kunde genomföras.

Men Blair undvek att besvara frågan. Han sa dock att han inte sett någon information som hade kunna få polisen att stoppa attentaten som var de värsta i Storbritannien sedan andra världskriget.

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se