Moskvabor rädda för nytt t-baneattentat

Moskvas tunnelbaneresenärer tror inte att den sista terrorbomben har briserat i staden. Det var för drygt ett år sedan som 41 personer dog och mer än hundra skadades.

Natasha, en 16-årig skolelev, är jätterädd när hon åker. Speciellt nu efter bomberna i London.

Natashas rädsla har kommit upp till ytan igen. Nu tittar hon efter väskor och byter vagn när hon ser någon hon tror är ”tadzijk”, som hon kallar det, det vill säga någon som ser ut att komma från centrala Asien.

Tror det blir fler bomber
Här på Avtozavodskaja strömmade det upp skadade ryssar i februari förra året. Då dog 41 människor när en bomb exploderade. Sergej, 30 år, sitter på en pall och säljer tidningar. Han tror att det blir fler bomber

– Om någon beter sig konstigt, då tar polisen honom. Fast de som verkligen har bomber gör inte så, så det blir fler. Man får leva med det. Men det måste bli hårdare tag mot tjetjenerna, säger han.

Det säger alla på tunnelbanan. Tjetjenerna, tadzijkerna, kavkazerna – där finns problemet.

Putin vill ha stöd i Tjetjenien
President Vladimir Putin sade kritiskt efter attacken i London att väst inte samarbetar fullt ut. De ger inte Ryssland stöd i Tjetjenien, ett krig som kritiseras hårt för att bryta mot mänskliga rättigheter.

Andreij läser ekonomi på universitetet. Han säger att den enda möjligheten är att det tjetjenska samhället inte finns. Annars kommer kriget aldrig att sluta. De har det i blodet. Krig, krig, krig - det är ingen idé att slåss mot, säger han.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se