Fler läkare krävs för att undvika felmedicinering

Det behövs fler läkare inom primärvården för att undvika att patienter får fel mediciner utskrivna. Det hävdar Läkarförbundet efter Ekots rapportering om att astmamediciner ofta skrivs ut i onödan.

Patienter som egentligen har doftöverkänslighet blir feldiagnostiserade som astmatiker och får därmed mediciner som inte hjälper.

En fjärdedel av medicinerna tas i onödan
Det säljs astmamediciner för över 800 miljoner kronor om året i Sverige, men nu uppskattar forskare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att omkring en fjärdedel av de medicinerna tas i onödan.

Enligt en ännu inte publicerad studie från kärnsjukhuset i Skövde är Sensorisk hyperreaktivitet, doftöverkänslighet, betydligt vanligare än vad man tidigare trott. Det är ungefär lika vanligt som astma.

Symtomen liknar också astma, men mediciner hjälper inte. Som Ekot rapporterat tidigare får patienter ofta fel diagnos och onödiga mediciner utskrivna.

– Dels blir patienten inte bra, och dels innebär det ökade kostnader för samhället helt i onödan. Man lägger ut pengar på läkemedel som inte har någon effekt, säger Eva Nilsson Bogenholm som är ordförande i Läkarförbundet.

Test mot överkänslighet
De senaste åren har ett test utvecklats för att kunna mäta överkänsligheten och därmed ställa en diagnos.

Av dem som nu fått diagnosen sensorisk hyperreaktivitet har nästan alla, åtminstone 90 procent av patienterna, använt astmamediciner enligt forskarna. Oftast utan verkan.

Professor Olle Löwhagen och överläkare Eva Millqvist på Sahlgrenska hävdar att läkare, framför allt inom primärvården, skriver ut medicinerna utan att först göra nån ordentlig utredning eller uppföljning för att utvärdera om medicinerna som skrivits ut verkligen hjälpt.

Dåligt utbyggd primärvård
Eva Nilsson Bogenholm håller med om kritiken men tycker att felet är att det finns för få läkare.

– Så ska det naturligtvis inte gå till, men jag tror att mycket av detta beror på brister inom primärvården.

– Vi har en dåligt utbyggd primärvård idag, vi saknar åtminstone 2000 läkare, och vi vet att för att göra den här typen av uppföljning och utredning så behöver det finnas en kontinuitet.

– Man behöver träffa samma läkare för uppföljning, och där brister det idag, det är något som vi arbetar mycket för att förbättra, säger Eva Nilsson Bogenholm.

Ellen Holmström är en av dem som under flera år fått astmamediciner utskrivna, trots att hon inte haft astma.

– Det tjänar ju läkemedelsföretagen på men de är väl de enda, i och med att jag började med det när jag var 17 år och nu är jag 30. Så det är några år som jag försökt med mediciner som inte har hjälpt, säger Ellen Holmström.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se