Kulturminister Alice Bah Kuhnke och regeringens medieutredare utredaren Anette Novak.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och regeringens medieutredare utredaren Anette Novak. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt mediestöd föreslås

Kuhnke: Ett modernt mediestöd
1:57 min

Ett nytt mediestöd som ersätter presstödet. Det är ett av förslagen i regeringens medieutredning.

Det är stora skillnader mellan yngre och äldre när det kommer till intresset för lokaljournalistik. Bara 16 procent av unga följer lokal rapportering framhåller Anette Novak, som la fram sitt slutbetänkande om regeringens medieutredning för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Bland förslagen som presenterades på måndagen är en utökad satsning just på lokal journalistik. Ett nytt mediestöd föreslås ersätta det gamla presstödet och ska kunna ges oberoende av plattform även till digitala media och till gratismedia. 

– Fler släpps in i systemet. Samtidigt ökar kraven. Vi hoppas på extra stimulans och att de vita fläckarna täcks, säger utredaren Anette Novak.

Dessutom ska extra stöd ges för underbevakade områden samt för förbättrad tillgänglighet. Tanken är att ett branschråd ska besluta om vilka media som ska beviljas stöd. 

Ramen i mediestödet utökas med 165 miljoner kronor till år 2020, då det uppgår till 732,1 miljoner kronor. Det nya mediestödet föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".