Finansminster Magdalena Andersson.
Finansminster Magdalena Andersson. Foto: Marcus Ericsson & Fredrik Sandberg / TT

"Ny skatt kan ge sämre service"

Kan leda till höjda avgifter för kunderna
1:38 min

Organisationen Sveriges konsumenter varnar för att ny skatt kan ge sämre bankservice.

Snart kan bankerna tvingas betala en ny skatt, enligt en utredning som presenterades i dag. Upp till 7 miljarder kronor räknar utredaren med att staten kan få in i nya skattepengar. Men utredaren samtidigt räknar med att bankerna kommer att vältra över kostnader på kunderna genom att höja avgifterna.

På organisationen Sveriges konsumenter välkomnar man en ny bankskatt. Men eftersom skatten ska baseras på de löner som banken betalar till sina anställda har Jan Berftoft, generalsekreterare på Sverige konsumenter, också invändningar.

– I och med att bankskatten uppenbarligen ska baseras på lönsesumman, alltså den lön som betalas till alla bankanställda, så skapas incitament att dra in på bemanningen. Och då slår det mot utsatta grupper i glesbygden, äldre och så vidare, som värnar väldigt starkt om de lokala kontoren och om den manuella servicen, kontanthanteringen och så vidare, säger Jan Bertoft.

Förra året gjorde landets fyra storbanker en vinst på sammanlagt 80 miljarder kronor.

Dessutom är bankerna momsbefriade. Många tycker att bankerna skulle ha råd att betala mer i skatt. Det är bakgrunden till det förslag som regeringen tog emot i dag.

Skatten ska utgå från de löner som en bank, eller ett försäkringsbolag, betalar ut.

En summa motsvarande 15 procent av lönerna ska gå i skatt till staten, tycker utredaren. Och det är det som får Jan Bertoft på Sveriges konsumenter att reagera.

Förslaget är tänkt att bli verklighet den 1 januari 2018.

Inte bara regeringen utan också de borgerliga partierna har varit inne på förslag om hårdare beskattning av finanssektorn.

Och moderaternas skattepolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, säger att moderaterna är beredda att titta på vägar att minska den fördel som momsbefrielsen ger finansiella företag.

– Vi säger att vi är beredda att titta på en modell där man kompenserar för finanssektorns skattefördel. Men det måste göras försiktigt och på ett väl avvägt sätt. Och det måste kompensera med andra skattelättnader som gynnar tillväxt och jobb, säger Maria Malmer Stenergard.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".