Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: Andrew Harnik/AP

Sista kampanjdagen inför USA-valet

Maktkampen har tätnat
1:29 min

I USA är valkampanjen nu inne på sin allra sista dag inför presidentvalet imorgon. Nu genomför Hillary Clinton och Donald Trump valmöten i rasande takt för att övertyga så många väljare som möjligt, inte minst i de viktiga vågmästarstaterna.

Mer än 40 miljoner väljare har redan förhandsröstat. Samtidigt ska omkring 90 miljoner gå till vallokalerna på tisdagen – och det är deras röster kampen nu står om.

Republikanen Trump flyger runt med sitt flygplan och genomför valmöten i fem delstater idag; demokraten Clinton besöker tre delstater.

Ett ställe de båda kommer vara på i dag är North Carolina vilket inte är en tillfällighet, det är en en vågmästarstat där det just nu ser extremt jämnt ut.

Hur det går i de uppemot tio vågmästarstaterna väntas avgöra valet.

En annan delstat där båda ska ha möten är lite mer överraskande, Michigan. Där är traditionellt demokraterna starka men Trump har de senaste dagarna satsat hårt där.

En del tolkar det som att han tror att han verkligen har en chans att vinna Michigan och dess elektorsröster, andra ser det mer som ett desperat steg – att han måste försöka också i solitt demokratiska fästen för att över huvud taget ha någon chans.

Clintons valkampanj avslutas i Philadelphia i Pennsylvania med ett kvällsmöte där det kanske främsta dragplåstret är rockstjärnan Bruce Springsteen.

Valkampen tätnade markant förra veckan, men de senaste dagarna har Hillary Clinton återigen dragit ifrån lite. I de flesta opinionsundersökningarna ligger hon några få procent före Trump men utgången är fortfarande helt oviss.

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".