Mosul i Irak.
Foto: Felipe Dana/AP

Massgrav med halshuggna kroppar i Mosul

Har legat begravda ett tag
1:46 min

Irakiska styrkor utanför Mosul har hittat en massgrav med omkring 100 halshuggna människor.

Upptäckten var lika väntad som fasansfull. Samtliga kroppar är halshuggna och hittades nära lantbruksuniversitetet i det strategiskt viktiga samhället Hamam al-Alil söder om Mosul.

Men de har av allt att döma legat begravda ett tag, kropparna är i det närmaste reducerade till skelett och en talesman för den irakiska armén säger att det till och med är svårt att bedöma om det handlar om civila eller militärer.

Det fanns redan sedan 2014 uppgifter om att IS skulle ha utfört massmord i Hamam al-Alil.

Att de såkallade Islamiska staten dödat hundratals människor är känt men fram tills i dag har ingen av deras massgravar hittats i Mosulområdet.
Det är omöjligt att veta hur många såna här massgravar det finns, men när Mosul intogs av IS 2014 kom uppgifter om flera massmord på pojkar och män, där kropparna dumpats på varandra i nygrävda hål, som sedan fylldes igen.

Det finns också uppgifter om nyligen begångna massmord.
I samband med att offensiven mot Mosul inleddes uppges IS ha dödat hundratas pojkar och män, bara på misstankar om att de hjälper den irakiska armén eller för att de tidigare varit anställda eller haft familj anställd inom poliskåren.

Samtidigt fortsätter striderna.

I östra Mosul i tätbebyggt område, avancemanget går långsamt. Strider sker mitt bland civila och det är svårt för någon av sidorna att ta fullständig kontroll över kvarter.

Men också från söder och norr närmar sig IS motståndare. Allt tyder på ett brutal krig i stadsmiljö och att upptäckter som massgraven i dag bara var en första i en rad vidrigheter som kommer att avslöjas när koalitionsstyrkorna allt mer trycker tillbaka terrorgruppen.

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".