Människor firar utgången i presidentvalet  i Nicaragua.
Människor firar utgången i presidentvalet i Nicaragua. Foto: Esteban Felix/AP

Sittande president i Nicaragua återvald

Oppositionen bojkottar valet
1:31 min

I Nicaragua har landets sittande president Daniel Ortega vunnit presidentvalet med runt 70 procent av rösterna. Men oppositionen kritiserar honom för maktfullkomlighet och uppmanade folket att avstå från att rösta.

– Vissa säger att vi inte har demokrati i Nicaragua för att vi inte förolämpar varandra, sa Daniel Ortega när han höll tal tillsammans med sin fru och vicepresident Rosario Murillo strax efter att de båda röstat.

– I dag har nicaraguanerna valt fred och stabilitet, sa Daniel Ortega.

Nicaragua är betydligt fredligare än sina centralamerikanska grannländer och ekonomin växer stadigt. Antalet fattiga minskar. För Daniel Ortegas sandinist-parti är det förklaringen till att han vunnit valet med runt 70 procent av rösterna.

Men oppositionen uppmanade folk att bojkotta valet i protest mot Ortega-familjens allt hårdare grepp om makten: Daniel Ortega har utsett sin fru till vicepresident och deras barn administrerar allt från oljetillgångarna till statliga medieföretag.

Ortega har med hjälp av lojala domare i Högsta Domstolen ändrat landets grundlag så att han kan sitta kvar på livstid, och samma domstol har också ogiltigförklarat en stor del av oppositionens parlamentsledamöter som därmed förlorat sina mandat. Enligt valmyndigheten gick över 65 procent av folket till vallokalerna igår, men den siffran ifrågasätts av Ortegas kritiker eftersom Nicaragua förbjudit oberoende utländska valobservatörer.

Mer om Nicaragua

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".