Snöoväder i Dalarna
Fortsatta trafikproblem och snöoväder. Foto: Nisse Schmidt/TT

Nya snöfall på väg in

SMHI: Det kan bli snökanoner
1:36 min

Vintervädret fortsätter med snöfall i framför allt landets östra delar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora delar av ostkusten där det väntas komma omkring tio centimeter snö fram till tisdag kväll – lokalt kan det komma mer.

– Vi kommer fortsatt ha kvar en del snöbyar som genereras ute till havs som drar in längs med ostkusten med nordostlig vind. Dels Skellefteåbukten men även ned längs med Västernorrlands- och Gävleborgs läns kustland, säger Lovisa Andersson meteorolog vid SMHI. 

Var tror ni att det kommer snöa som mest? 

– Dels sydsydväst Vänern, och även in över östra Svealand och upp över Gävleborg ser ut att vara tyngdpunkten för i morgon. 

SMHI:s snöfallsvarning stäcker sig från Västerbotten till Stockholm, ut över Öland och Gotland och dessutom sydväst om Vänern. 

I samband med friska vindar varnar SMHI också för halka på vägarna. 

Lasse Lindell på Sveriges Radios trafikredaktion befarar trafikproblem i Mälardalen och längs Norrlandskusten. 

– Det kan bli så kallade snökanoner och drivbildning vilket innebär att det kan bli riktiga problem på vägarna. 

Hur ska man tänka, ska man låta bilen stå? 

– Har man inte något speciellt ärende kan man kanske stanna hemma. Ska man ge sig ut, se till att ha en välutrustad bil med framför allt vinterdäck och ta det lugnt och anpassa hastigheten efter rådande förhållanden, säger Lasse Lindell. 

Under måndagen påverkade vädret trafiken bland annat på E4 mellan Nyköping och Norrköping där vägen stängdes av när en lastbil bärgades. 

Tågtrafiken från Stockholm söderut drabbades av förseningar och inställda avgångar på grund av ett spårfel vid södra Station. 

Även gångtrafikanter har haft problem. På Sundsvalls sjukhus har det varit lång kö på akuten med patienter som halkat och bland annat fått handledsfrakturer, säger enhetschef Per Bergman. 

– Det är ganska rörigt skulle jag påstå. Vi har vansinnigt mycket ortopediska patienter. Gå inte ut i några snabba, svarta snyggskor utan ta på dig någonting med rejäla rågummisulor om du ska ut, råder han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".