Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Foto: Murat Cetinmuhurdar/AP

Trycket på Turkiet ökar efter gripanden

Massiv kritik från tunga EU-politiker
1:20 min

Efter förra veckans gripanden av både pro-kurdiska politiker och journalister stiger kritiken.

Den svenska regeringen tillhör kritikerna – men vill inte gå så långt som avbryta medlemskapsförhandlingarna mellan EU och Turkiet.

– Mina förväntningar är att man så fort som möjligt från turkisk sida återgår till normalisering, säger EU-minister Ann Linde.

– Att man släpper de parlamentariker och partiledare som man har fängslat. Att man låter pressen återgå till att bli fri. Att man återtar fredsförhandlingarna mellan Turkiet och PKK och att det blir ett normaliserat läge igen.

Även kritiska röster mot Turkiet höjs här i Bryssel med massiv kritik från tunga EU-politiker, bland annat ledaren för partigruppen EPP som moderaterna och kristdemokraterna tillhör i Europaparlamentet att EU:s medlemskapsförhandlingar med Turkiet borde avbrytas.

Men så långt är Sveriges EU-minister Ann-Linde inte beredd att gå trots att till exempel Sverige kallade upp Turkiets ambassadör till UD som hård diplomatisk markering.

– Det tycker jag inte vi ska göra nu, säger Ann Linde.

Varför inte då?

– Därför att det inte har gått så långt ännu.

Hur långt behöver det gå för att man ska göra det? 

– Det blir spekulationer som jag inte är beredd att göra.

Men det var du själv som lyfte upp det i ditt svar. Då måste det finnas ett nästa steg i så fall? 

– Ja, det blir naturligtvis om man går emot allting som EU står för. Vi har tidigare sagt inom EU att om man inför dödsstraff, då kan man naturligtvis inte fortsätta med medlemskapsförhandlingar, säger Ann Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".