Ilmar Reepalu
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Reepalu: Vinsttak för privata välfärdsföretag

"Skattepengarna ska ge utrymme för kvalitetshöjning"
2:12 min

Regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslår som väntat ett vinsttak på 7 procent för privata välfärdsföretag. Företag och organisationer som utför verksamhet inom välfärden ska ha sådan erfarenhet och insikt att de ger bra service och utbildning.

Det är framför allt stora koncerner som verkar inom välfärden som skulle behöva ändra sitt beteende om förslaget blir verklighet, säger Ilmar Reepalu till Ekot:

– De finns i alla sektorer. De finns i utbildningssektorn, i äldreomsorg inklusive boenden samt i hälso- och sjukvårdssektorn.

Välfärdsutredningen, som lägger fram sina förslag i dag tisdag, ställer krav på att ägare och ledningar ska ha den kompetens som krävs för att bedriva verksamhet i välfärden. För det ska det krävas ett särskilt tillstånd, enligt Ilmar Reepalu:

– Det tillståndet förpliktigar till att man inte har ett större resultat i verksamheten räknat som rörelseresultat i förhållande till operativt kapital som är lika med 7 procent plus statslåneräntan.

Vinsttaket sätts alltså som väntat till 7 procent plus statslåneräntan på operativt kapital, det är kapital som ägaren själv har investerat i verksamheten. Statslåneräntan har legat på drygt 3 procent i genomsnitt de senaste åren vilket innebär att utredningens förslag i praktiken är ett vinsttak på 10 procent. Det anses vara den gräns där marknaden tycker det är riskfritt att låna ut pengar till ett företag, enligt utredaren.

Om ett företag gör högre vinster än så måste pengarna återinvesteras i verksamheten till exempel genom att anställa mer personal, säger Ilmar Reepalu:

– Så att skattepengarna stannar kvar i verksamheten och ger ett utrymme för kvalitetshöjning i form av kostnader för personal – sådant som personalutbildning, personaltäthet, arbetsvillkor och liknande.

Förutom vinsttak och krav på kompetens vill Välfärdsutredningen att privata utförare inom välfärden ska ha en rimlig nivå av ekonomisk stabilitet. "Alla aktörer inom välfärden måste gå att lita på" skriver Ilmar Reepalu i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Utredningen har också tittat på Socialdemokraternas förslag om att ha ett lägsta bemanningskrav i olika verksamheter, men det avfärdas av Ilmar Reepalu:

– Bemanningskrav är som jag ser det väldigt trubbiga instrument, säger han till Ekot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".