Donald Trump valtalar i Raleigh, North Carolina.
Donald Trump valtalar i Raleigh, North Carolina. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT

Trump kampanjar in i det sista

"Hela landet är en enda röra"
2:20 min

Valkampanjerna pågår in i det sista, bara timmarna innan vallokalerna öppnar. Hillary Clinton är i vågmästarstaten North Carolina för att vinna röster, en plats där Donald Trump valtalade i går kväll.

– Hela landet är en enda röra. Vägar, broar, skolor och sjukhus, allt är dåligt, sa Donald Trump på valmötet i Raleigh i North Carolina, en delstat som seglat upp som en av de  delstater som kan komma att avgöra presidentvalet.

In i det sista målar Donald Trump upp sin bild av det Amerika han säger sig vilja förändra. Ett dystert och mörkt USA i förfall, som ska resa sig under hans presidentskap.

Inför publiken påstår Trump felaktigt att våldsbrotten i USA hela tiden ökar, att papperslösa invandrare står för 90 procent av alla mord, liksom att USA:s afroamerikaner lever i helvetiska områden där man blir skjuten så fort man går ut.

Trump lovar än en gång att muren mot Mexiko ska byggas för att stänga ute illegala invandrare och att USA ska sluta betala till FN:s klimatarbete. Han vill också öppna nedlagda kolgruvor och expandera olje- och gasutvinning genom så kallad fracking.

Den amerikanska miljömyndighet som Trump kallar helt onödig ska stängas och dess regler skrotas för att gynna företagandet i USA.

Trump tänker också, om han blir president, sätta totalt stopp för mottagning av syriska flyktingar, med argumentet att en fortsatt flyktingmottagning från krigets Syrien skulle "plantera terrorism i USA i generationer framöver".

Motståndet mot flyktingar och invandrare har gått som en röd tråd genom Trumps hela kampanj, och många amerikaner tycker att det är ord i rättan tid: som den 52-årige småföretagaren i Raleigh, Michael Tyson, som i strid med fakta hävdar att de som lever i USA utan uppehållstillstånd får allt betalt med hjälp av amerikanska skattepengar.

– Vi tar hand kostnaderna för sjukvård, mobiltelefoner, bostad, utbildning och allt möjligt annat, säger han upprört.

Tilltron till Trump och det han säger är total bland hans supportrar, och liksom den tidigare proffsboxaren Michael Tyson är de dels övertygade om att Trump i dag vinner presidentvalet, dels att han kommer att få saker och ting gjorda, eftersom Trump, som Michael Tyson säger, älskar sitt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".