I 27 år har Filippinernas förre diktator Ferdinand Marcos legat balsamerad i en glaskista.
I 27 år har Filippinernas förre diktator Ferdinand Marcos legat balsamerad i en glaskista. Foto: TT.

Diktatorn får hjältebegravning

Glädjedans och besvikelse över domstolens besked
1:59 min

I 27 år har Filippinernas förre diktator Ferdinand Marcos legat balsamerad i en glaskista. Hans familj har väntat på tillfället att få begrava honom på Hjältarnas kyrkogård i Manila.

Landets nye president Rodrigo Duterte lovade familjen Marcos att se till att det skulle bli så. I dag beslöt landets högsta domstol att Ferdinand Marcos ska få en sista vila på hjältekyrkogården.

I drygt 20 år styrde Ferdinand Marcos Filippinerna med järnhand, under nio år med hjälp av krigslagar, där många som motsatte sig diktatorns styre misshandlades och dödades under oklara och outredda omständigheter. President Rodrigo Duterte lovade under sin valkampanj att se till att Marcos skulle få begravas på kyrkogården där forna presidenter och filippinare som getts en hjältestatus ligger begravda. Det fick anhöriga till offren från de som utsattes under åren med krigslagar att lämna in sex olika begäran om att inte tillåta Marcos begravas i Manila.

I dag kom alltså beslutet från de 15 domarna i högsta domstolen, en domare avstod att rösta medan nio röstade för och fem emot. Beskedet togs emot av stora massor av människor som samlats utanför högsta domstolen sedan tidig morgon. De för Marcos tog till glädjedanser när beskedet kom och de som stod med plakat som löd "Marcos är ingen hjälte" i händerna blev ytterst besvikna, och lovade att överklaga beslutet samt genomföra stora demonstrationer i Manila redan i eftermiddag.

I 20 år fram till 1986 var Ferdinand Marcos Filippinernas president men i februari 1986 tvingades han och hans fru Imelda Marcos fly landet. Folket hade fått nog och genomförde en revolution. Paret Marcos, som då var ett av de rikaste paren i världen, landade på Honolulu i Hawaii där Ferdinand Marcos dog tre år senare i sjukdom. Hans familj balsamerade kroppen och 1990 flögs den tillbaka till Filippinerna. Sedan dess har han legat i en glaskista i norra Filippinerna.

Men då domen kommer att överklagas är det ännu oklart när en begravning kan ske men det mesta pekar på att domstolen inte kommer att ändra sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".