Delad bild: Donald Trump och svenska mynt.
Skulle Donald Trump vinna valet i USA kan det leda till stor osäkerhet på världens valutamarknader. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT, Jeff Kowalsky/AFP/TT

Svenska kronan försvagad – mer turbulens kan vänta om Trump vinner

"Man känner en oro för vad som skulle kunna hända"
1:35 min

Igår bröt den svenska kronan igenom tio-strecket mot euron. Så svag mot euron har kronan inte varit på sex och ett halvt år. Samtidigt som det amerikanska presidentvalet pågår hålls i dag ett möte i Bryssel där Sveriges finansminister Magdalena Andersson deltar.

 – Det är klart att det är nervöst. Jag hoppas naturligtvis att Hillary Clinton blir president. USA är en viktig handelspartner för Sverige och vi har många djupa ekonomiska relationer med landet. Man känner en oro för vad som skulle kunna hända om Trump blir president, säger finansminister Magdalena Andersson.

Vad skulle kunna hända, som du ser det?

– Han har ju inte varit så entusiastisk över internationell handel. Sverige är en öppen, exportberoende ekonomi, så goda handelsrelationer mellan länder – inte minst mellan Sverige och USA – är viktiga. 

Omvärldens blickar, inte minst här från Bryssel där EU:s finansministrar träffas till ordinarie möte, riktas helt till andra sidan Atlanten och till valet av en ny amerikansk president.

Valet sker samtidigt som det finns en osäkerhet på världens valutamarknader. För svensk del har kronan succesivt försvagats efter beskedet från Storbritannien i juni att landet ska lämna EU, och igår bröt också den svenska kronan, om än tillfälligt, tio-strecket mot euron. Så svag svensk krona har det inte varit sedan mars 2010.

Skulle Donald Trump vinna valet i USA kan det leda till stor osäkerhet på världens valutamarknader, om inte annat kortsiktigt.

– Det vi såg efter Brexit var en väldigt kraftig initial marknadsreaktion som sedan lugnade ner sig ganska snabbt. Så det är väldigt svårt att bedöma hur marknaden kommer reagera. Men under osäkra perioder har vi hittills sett att investerare söker sig mot de större valutorna, och då brukar den svenska kronan tappa lite i värde, säger Magdalena Andersson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".