Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: Atilla Kisbenedek.

Bakslag för Orbáns regering

Första gången sedan 2010
2:07 min

Ungerns regering led ett ovanligt nederlag i dag när landets parlament sa nej till att göra grundlag av den flyktingfolkomröstning som hölls förra månaden.

Den ungerska nyhetssajten Index konstaterar att det här är första gången sedan 2010 som premiärminister Viktor Orbán inte lyckats få sin vilja igenom i parlamentet.

För att driva igenom en ändring av grundlagen krävs två tredjedelars majoritet och regeringen hade behövt få med sig två ledamöter från oppositionen för att lyckas med det. Extremnationalistiska Jobbik var beredda att stödja regeringen men bara om man samtidigt avskaffade det omdiskuterade systemet med att ge uppehållstillstånd till välbärgade medborgare från bland annat Ryssland, Kina och Mellanöstern mot att de investerar i Ungern.

Ungerns regering satsade enorma summor pengar på den kampanj som skulle få ungrarna att rösta nej till EU:s tvingande flyktingkvoter i den folkomröstning som hölls i början av oktober. Ingen, sa man, ska mot Ungerns vilja kunna tvinga på landet flyktingar. Av de som röstade gick en mycket stor majoritet, 98 procent, på regeringens nejlinje men folkomröstningen dömdes ändå ut som ogiltig på grund av för lågt valdeltagande.

Men vad som först såg ut som ett misslyckande för Viktor Orbán och hans regering vändes snart till en succé där man sade att EU och Bryssel inte kan gå emot över tre miljoner ungrares vilja.

På samma sätt, säger den politiska analytikern Robert Laszlo, kommer man nu försöka vända nederlaget i parlamentet i dag till sin egen fördel genom att utmåla hela den ungerska oppositionen som en grupp förrädare. Det här gör också att flyktingfrågan, som visat sig mycket populär hos väljarna, kan leva vidare.

-  Nu kommer man säga att på grund av oppositionen måste vi fortsätta vår kamp, säger Robert Laszlo.

EU-kommissionen beslutade förra året att samtliga EU-länder ska hjälpas åt att ta emot flyktingar från stora mottagarländer som Grekland och Italien. För Ungerns del handlar det om knappt 1300 asylsökande. Ett enskilt lands folkomröstning kan inte ändra på det beslutet och många menar därför att regeringen i Ungern i första hand använder frågan för inrikespolitisk vinning.

Relaterat

Mer om Ungern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".