Salih Muslim, ordförande för den kurdiska partiet PYD i Syrien.
Salih Muslim, ordförande för den kurdiska partiet PYD i Syrien. Foto: Sveriges Radio

Kurdisk ledare förväntar sig hårt IS-motstånd i Raqqa

Salih Muslim: IS har förberett sig noga inför den här striden
1:51 min

Offensiven mot Islamiska Staten i Raqqa i Syrien kan bli långvarig, säger Salih Muslim, ordförande för det kurdiska partiet PYD, på Sverigebesök.

Allt beror på vilken uppbackning offensiven får, säger Salih Muslim.

– Våra styrkor är redo. Sedan beror det på den internationella koalitionen, hur mycket som kommer från den. Så det beror på.

Demokratiska unionspartiet PYD är det stora kurdiska partiet i Syrien, vars väpnade gren, YPG, tillsammans med lokala arabiska styrkor nu tågar mot Raqqa. Och PYD:s ordförande Salih Muslim på Stockholmsbesök säger att de förväntar sig mycket hårt motstånd där, i den stad som IS intog för tre år sedan och som terrorgruppen utropat som sin huvudstad.

– Som vi har förstått så har de förberett noga för den här striden. Tunnlar, underjordiska faciliteter, vapen. De räknar med en lång strid.

IS har förberett sig grundligt för den här striden, säger Salih Muslim.

På ett plan är operationen mot Raqqa mindre komplicerad än den strid om Mosul i Irak som inleddes för ett par veckor sedan. Det är färre olika grupper involverade i Raqqa säger han.

– I Raqqa så har vi bara de människor som bor där. Det är kurder och araber, båda folken är muslimer. Människorna som kommer att befria raqqa är desamma, säger Salih Muslim.

I Mosul finns turkmener och shiamuslimer, bland annat, tillägger han. I Raqqa bor nästan bara sunnimuslimska araber och kurder, precis samma grupper som nu försöker befria staden. En seger är enda möjligheten.

– IS (daesh) är precis intill oss. Vi får inte förlora striden. En misslyckad operation är uteslutet. Vi kommer att lyckas, säger Salih Muslim, ordförande för det kurdiska partiet PYD i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".