Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson
Ylva Johansson har länge pratat om att förenklade anställningsstöd. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nytt anställningsstöd dröjer

Arbetsmarknadsministern: Svårare än jag trodde
1:52 min

Regeringen går nu vidare med planerna på att göra om anställningsstöden som arbetsgivare kan få om de anställer personer som har svårt att få jobb. Men förändringarna kommer att dröja, först ska frågan utredas.

– Jag vill ha färre och enklare anställningsstöd, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). 

Vilka stöd ska bort?

– Det är det vi ska titta på men det måste vara enkelt att använda. Arbetsgivare måste förstå vilken typ av lönestöd man kan få och handläggarna på Arbetsförmedlingen och de arbetslösa måste kunna överblicka, och enkelt använda de lönestöd vi har, säger Ylva Johansson. 

Det finns tolv typer av subventionerade anställningar i dag där staten betalar upp till 80 procent av lönen, till exempel olika varianter av särskilt anställningsstöd, nystartsjobb och yrkesintroduktion. 

En utredning på Arbetsmarknadsdepartementet ska nu kartlägga de olika stöden och se vad som kan förenklas, om flera stöd kan slås ihop eller ersätts av ett nytt, och utredningen ska också se hur stöden kan göras om för att fler kvinnor ska ta del av dem. Senast den 31 augusti nästa år ska ett förslag om ett omgjort anställningsstöd vara klart. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har länge pratat om att förenkla de subventionerade anställningarna för att fler arbetsgivare ska använda dem, bland annat som ett svar på förslag om låglönejobb. Hon har också sagt nej till ett förslag från Arbetsförmedlingen att göra om alla stöden till ett enda. Nu kommer det dröja ett år till innan reglerna kan ändras.

– Det var faktiskt lite svårare än jag trodde, det ska jag säga ärligt, och det är därför vi tillsätter internutredningen. Jag vill hitta en balans där vi både får färre och enklare stöd utan att det uppfattas som att viktig flexibilitet går förlorad, säger Ylva Johansson. 

Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton tycker att det är bra att regeringen vill förenkla för företagen men hade önskat att det gick fortare.

– Man skulle eventuellt kunna tänka sig en snabbare hantering. Vad som är viktigt att komma ihåg är också att vissa av de lönestöd som är effektiva, som vi tycker är bättre än andra till exempel nystartsjobb, där tar regeringen en annan väg och gör dem mer krångliga från och med januari nästa år. Det tycker vi är problematiskt, säger Edward Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".