Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tredelad bild: Utredaren Ilmar Reepalu pratar, en gammal man sitter i en rullstol och porträttbild på Ekots Fredrik Furtenbach
Ekots Fredrik Furtenbach kommenterar Ilmar Reepalus utredning. Foto: TT/Sveriges Radio

"Dödsdömda förslag om vinster i välfärden"

Sällan har en utredning debatterats så mycket redan innan den presenterats.

De viktigaste förslagen i Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden verkar dödsdömda, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Allianspartierna säger alla nej till ett tak för vinster inom vård, skola och omsorg, och har givit ett gemensamt besked. Och Sverigedemokraterna har lagt om sin politik i borgerlig riktning och vill också stoppa förslaget.

– Därmed tyder allt på att det inte kan gå igenom i riksdagen. Men trots att förslaget verkar dödsdömt har det väckt, och väcker, en väldig debatt. En ovanlig situation. 

– Vänsterpartiet har krävt att förslaget läggs fram, och hotar återigen med att bryta budgetsamarbetet annars. Regeringar brukar ogärna lägga fram förslag där de får stryk, men den här gången är priset för en förlust inte så högt, eftersom opinionen är kritisk till vinster i välfärden. Och socialdemokraterna går gärna till val en gång till på den här frågan.

Hur negativ är opinionen till vinster i vården, skolan och omsorgen?

– De mest ambitiösa mätningarna kommer från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, och den senaste mätningen från hösten 2015 visar att 57 procent tycker att vinster inte ska tillåtas. Opinionen är negativ bland alla partiernas väljare. 23 procent vill däremot tillåta vinster.

– Samtidigt ska man komma ihåg att detta inte betyder så mycket i praktiken om inte väljarna prioriterar frågan. Motståndet mot vinsterna blev ingen succe för Vänsterpartiet i det senaste riksdagsvalet. Så det går inte att säga på förhand hur om motstånd mot vinster är något trumfkort i nästa valrörelse.

Regeringen samtalar ju med oppositionen om utredningens förslag i dag. Vad kan det leda till?

– Jag har svårt att tro att det kan ge så mycket nu. Just nu handlar hela debatten om vinstbegränsningen, och där är regeringen och alliansen motståndare. Men det finns förslag i utredningen som ligger ganska nära till exempel Moderaternas politik, och det är möjligt att de skulle kunna leda till nya regler i framtiden.

– Det handlar till exempel om att företagen i välfärden ska behöva söka tillstånd och att deras ledningar måste uppfylla särskilda krav, och om att man skulle kunna införa offentliga mått på vilken kvalitet företagen har.

Varför samtalar partierna då om de nu ser helt olika på att begränsa vinsterna?

– Samtalen utlöstes av att Moderaterna gick ut med att de gärna skulle göra upp över blockgränsen. Inom Moderaterna verkar analysen vara att partiet inte har särskilt mycket att vinna på en strid om vinster i vård, skola och omsorg.

– Socialdemokraterna, däremot, tror sig vinna på en konflikt. Det talar också emot att samtalen skulle ge några större resultat nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".