Clinton och Trump
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV.

Smutsigaste presidentvalskampanjerna i landets moderna historia

För några timmar sedan började röstningen
1:37 min

I USA har röstningen inletts på valdagen efter en av de hätskaste och smutsigaste presidentvalskampanjerna i landets moderna historia.

För några timmar sedan började röstningen på amertikanska östkusten och nu är vallokalerna också öppna på västkusten.

De två presidentkandidaterna, demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump, kom tillbaka till sin gemensamma hemstat New York sent på natten. Båda hade under måndagen en sanslös kampanjdag då de for från delstat till delstat för att försöka övertyga de sista väljarna.

Mer än 40 miljoner väljare har redan förhandsröstat och utgången kommer mycket att bestämmas av hur bra partierna är att få sina anhängare att verkligen gå och rösta idag.

De allra första rapporterna tyder på ett för amerikanska förhållanden högt valdeltagande men det är förstås för tidigt att säga om det blir så. Clinton hoppas bland annat på att andelen latinamerikaner som röstar ska öka starkt; det borde gynna henne efter att Trump utmålat dem kollektivt som knarklangare och vådtäktsmän.

Trump hoppas att många lågutbildade vita, som kanske brukat sitta hemma på valdagen, att de den här gången ska gå ut och rösta och lägga rösten på honom. De sista prognoserna visar mer eller mindre samtliga att Clinton är i ett bättre läge men det är få som ändå vill räkna ut Trump.

Valkampanjen har varit osedvanligt smutsig och mer präglats av personangrepp, än att man diskuterat sakfrågorna. Det har gjort att man lätt glömmer bort att det är ett historiskt val.

Antingen får USA sin första kvinnliga president, Clinton, eller så får USA en total outsider som president, Trump, en miljardär som hävdar att han står upp för de vanliga amerikaner som kommit i kläm i den globaliserade ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".