Donald Trump
Trump vid vallokalen under valdagen. Foto: ROBYN BECK

Svenske Trumpsupportern om negativa bilden av Trump i Sverige

"Han var väldigt trevlig"
4:08 min

Trots att han inte är amerikansk medborgare sympatiserar svenska Tim Borgkvist med Donald Trump.

Tim Borgkvist, 51, har besökt flera valmöten med presidentkandidaten och även träffat honom personligen.

– Han bjöd på lunch och var väldigt trevlig, säger han.

Han delar sin tid mellan Malmö och Delray Beach på Floridas östkust. I Studio Ett berättar han om sitt möte med Trump i början av 90-talet.

– Jag knackade på dörren till hans kontor utan att ha bokat någon tid. Trots det fick jag ett väldigt trevligt bemötande och han bjöd mig till och med på lunch. Jag sökte hjälp med ett projekt som jag arbetade med.

Genom åren säger Tim Borgkvist att han uppfattat Trump som en skicklig företagsledare och han gladdes åt beskedet när Trump utsågs till republikanska partiets presidentkandidat.

– Jag såg hur hans motståndare agerade och hur lätt han vann genom att förklara att de inte var tillräckligt kompetenta, trots han använde kanske lite burdusa ord emellanåt. När jag ser Hillary Clintons resultat och vad hon har gjort tidigare, även en del kriminella saker, då ser jag att detkommer att bli bättre om han får igenom sitt program jämfört med Hillary, säger Tim.

Det finns ju inga konkreta bevis på att Hillary faktiskt har gjort något olagligt. Det finns ju en väldigt negativ bild av Trump i Sverige. Han framställs som okunnig, eller en rent av livsfarlig galning. Vad är det svenskarna har missat, menar du?

– För det första är Washington Post-intervjun, som nyligen publicerades, gjord för att smutskasta honom. Det han vill ändra på när det gäller invandringen och flyktingar, när det gäller ekonomin i områden för svarta och hispanics, där är hans förslag bättre än Clintons. Obama har inte lyckats och Clinton vill följa i hans fotspår. Hon kommer fortfarande inte att lyckas. 

Tim Borgkvist säger att han skulle rösta på Donald Trump om han själv vore amerikansk medborgare – trots att han inte stödjer hans uttalanden om exempelvis kvinnor.

– Jag tycker givetvis att det är fruktansvärda saker att säga. Det man gör som privatperson ska man givetvis stå för och be om ursäkt för. Sedan tror jag att Hillary gjort en del saker mot de kvinnor som hennes man Bill förnedrade. Det är Trumps medarbetare och hans team som kommer att driva landet, inte han som privatperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".