Här lämnar paret Clinton vallokalen i New York efter att ha lagt sina röster. Foto: AP
Här lämnar paret Clinton vallokalen i New York efter att ha lagt sina röster. Foto: AP

Opinionsanalytiker om presidentvalet: Fördel Clinton

Hillary Clinton drar ifrån och bedöms ha 71,4 procents chans att vinna valet – en ökning med fem procentenheter – jämfört med i söndags. Det fastslår opinionsexperten Nate Silver.

Nate Silver, grundare av sajten Five Thirty-Eight fick stor uppmärksamhet när han prickade rätt vinnare i samtliga 50 delstater vid presidentvalet 2012.

Silver skriver nu att Clinton haft sådan framgång under de sista dagarna av sin valkampanj att hon kunnat dra ifrån i opinionsmätningarna.

Five Thirty-Eight använder i sitt arbete en metod där olika mätningar vägs samman för att sedan viktas utifrån bland annat kvalitet och historiskt utfall. Endast två av dessa opinionsmätningar har Trump som segrare.

I den viktiga vågmästarstaten Florida ska Clintons chanser till seger ha ökat från 48 till 54 procent, skriver Silver.

Han konstaterar också att mätningarna tyder på att tre stater bara de allra sista dagarna har gått från rött (republikanska) till blå (demokratiska). Det handlar om stora, viktiga Florida, samt Nevada och North Carolina.

Om Clinton tar hem i synnerhet Florida, men ännu mer om hon vinner alla de tre staterna, vill det väldigt mycket till för att Trump ska nå Vita huset. Men det ska understrykas att det är just jämna delstater, så risken för mätfel finns.

Sajten Real Clear Politics sammanvägning av opinionsundersökningar visar samtidigt på en ledning för Hillary Clinton med 3,2 procentenheter. De flesta enskilda mätningar ger henne fyra procentenheters övertag.

Trump och hans stab har samtidigt hävdat att det faktiska stödet för Trump inte framkommit i opinionsundersökningarna.

– Vi har sett en otrolig kraft, säger Trumps tillfällige kampanjledare Dave Bossie.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".