Genrebild för hackerattack. Foto: TT Nyhetsbyrån
Mannen har enligt åtalet hackat sig in i flera system. Foto: TT

Hackare misstänks ha tagit sig in i polisens register

"Detta är systemhotande"
1:39 min

I dag startar rättegången mot en 39-årig misstänkt databrottsling från Ludvika.

Den åtalade hackade sig in i flera system, bland annat polisens person- och adressregister. En del uppgifter användes vid grova bedrägerier.

Mannen lämnade över dem till andra som använde dem för bedrägerier.

– Vi pratar ju här om ett dataintrång och det är dataintrång som har riktat sig mot relativt känsliga system, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, som hanterar målet åt Internationella åklagarkammaren.

– Vi kan också se att den här brottsligheten i sin förlängning har nyttjats för att kunna begå bedrägerier, så det är förstås allvarligt.

Är det systemhotande?

– Ja, jag påstår nog att det är systemhotande. Det är naturligtvis allvarligt att någon komma åt de här uppgifterna utan att egentligen ha rätt till det.

Hur var detta möjligt? Det handlar om en upprepad serie brott och rätt mycket pengar.

– Det är en kombination av att i det här fallet är gärningsmannen en mycket, mycket skicklig och kompetent hacker.

– Men det har naturligtvis också möjliggjorts genom att systemen har varit behäftade med brister, menar Mats Ljungqvist.

39-åringen är åtalad för flera fall av dataintrång, grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri samt narkotikasmuggling.

Mannen är känd av rättsväsendet sedan tidigare för liknande brottslighet. 2013 dömdes han till skyddstillsyn för dataintrång hos bland annat Skatteverket och ett stort it-företag.

Förutom intrånget i polisens person- och adressregister ska mannen också enligt åtalet ha hackat sig in på Infotorgs och Skatteverkets databaser. Ett femtiotal personer drabbades av de brott som följde i dataintrångens spår.

Bland annat lämnade 39-åringen vidare personuppgifter som gjorde att en annan person kunde ansöka om ett lån på 320 000 kronor i ett brottsoffers namn. Mannen ska också ha hackat sig in hos ett företag och stulit eller kopierat spelkoder värda 260 000 kronor.

 På det stora hela har mannen erkänt de brott som han åtalats för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".