Delad bild: Dansk flagga och man som röker cannabis
Beslutet att få skriva ut cannabis väcker kritik. Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

Medicinsk cannabis blir lagligt i Danmark

Hälsoministern: Det väsentliga är patientens säkerhet
1:05 min

2018 kommer det bli lagligt att skriva ut medicinsk cannabis i Danmark. Det är resultatet av en politisk överenskommelse för att minska användningen av olagliga preparat – men läkarkåren är kritisk.

Efter många års politisk diskussion meddelade danska hälsoministern Sophie Löhde på tisdagen att det nu finns en politisk majoritet för att göra medicinskt cannabis lagligt i Danmark.

Cannabis kommer med start 2018 kunna skrivas ut av läkare till patienter som lider av till exempel cancer eller multipel skleros, en grupp där det idag förekommer självmedicinering av otillåtna preparat.

– Det väsentliga för mig är patientens säkerhet, motiverar hälsominister Sophie Löhde beslutet i en kommentar till dansk TV2.

Möjligheten ska enligt överenskommelsen finnas i fyra år för att sen utvärderas och eventuellt permanentas. Men beslutet har väckt kritik från danska läkarförbundet, som menar att det saknas tillräckliga vetenskapliga belägg för att cannabis hjälper.

Läkarförbundets ordförande Andreas Rudkjøbing säger till Danmarks Radio att det är problematiskt att läkare nu förväntas ta ansvar för en behandling man inte vet effekten av.

– Det är också problematiskt att politikerna nu bestämt att cannabis är ett läkemedel helt utan den gängse godkännandeproceduren som bygger på dokumenterad effekt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".