Peter Nitschke Clinton och Trump
Politiker kommer undan med fler lögner i amerikansk politik Foto: Snacka snyggt, Patrick Semansky/AP.

Vem vinner retorikmatchen – och presidentvalet i USA?

Retorikexpert: Det blir nästan något slags väckelsemöte
11 min

Både Hillary Clinton och Donald Trump har blivit påkomna med att ljuga under sina kampanjer. 

– Trump kom undan länge med mycket konstigheter, medan Clinton har dömts hårdare, säger Peter Nitschke, retorikexpert.

Politiker kommer undan med fler lögner i amerikansk politik än i svensk. Det talas om att väljarna går på det som känns rätt – snarare än vem som är den ärligaste kandidaten.

– Men nu i sista skedet har Donald Trumps lögner börjat ligga honom i fatet. Hillary Clinton har använt dem som ammunition på ett ganska skickligt sätt. Trump är skicklig på att piska upp känslor. Hans kärntrupp blir starkt berörda och då blir toleransen större för att acceptera lögner, säger retorikexperten Peter Nitschke i P3:s valvaka.

Trump har totalförnekat flera saker, som att han hånat en funktionshindrad reporter. Han har också sagt att han inte stödde kriget i Irak – trots att han gjorde det. Clinton har sagt att hennes privata e-postserver var helt enligt reglerna – så var inte fallet. 

– Clinton är en annan typ av politiker än Trump och har därför granskats hårdare. Folk förväntar sig inte så mycket av Donald Trump. Han har så många lögner och säger så mycket bisarra saker så man tappar räkningen. Hans väljare är så engagerade, det blir nästan något slags väckelsemöte. Många uppfattar Clinton som känslokall och kalkylerande. Därför blir det ansett som värre och lögner blir väldigt känsliga, säger Peter Nitschke.

En republikansk väljare sa att: "Man kan inte tro på Hillary Clinton, hon ljuger en rakt upp i ansiktet". Vad har hon gjort fel?

– Hon är delvis medskyldig. Hon har varit sen med att erkänna att hon ljugit i vissa fall och sedan inte bett om ursäkt ordentligt. Hon erkände att hon gjort fel med mejlskandalen och då var det inte mer prat om den under debatten mot Trump. Det borde hon ha gjort tidigare.

Trump har däremot aldrig erkänt att han ljugit. Han har bett om ursäkt för vissa uttalanden men inte erkänt några lögner. 

Hur har valrörelsen sett ut rent retoriskt?

– Det är två motpoler vi kunnat se. Dels har vi plugghästen Clinton som har punktlistor och berättar detaljerat vad hon ska göra som president. Sedan har vi Trump som skjuter från höften. Det känns som att han säger saker i affekt. Han pratar sällan i hela meningar och använder väldigt korta ord, ofta med bara en stavelse. Han pratar på en sjätteklassares nivå.

Tror du att det är för att locka specifika grupper?
– Av vissa uppfattas han som mer autentisk. Han är inte den kalla kalkylerande politikern utan pratar som folk gör vid fikabordet. Det passar hans ustrålning.

Vem vinner retorikmatchen?

– Jag tycker Hillary Clinton vinner. Hon kan kännas lite väl kall och mekanisk ibland men Donald Trump är ingen retoriker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".