trump och börsen
Foto: TT

Nedåt på börserna efter Trumps seger

Ekonomiekots Per Ivarsson: Mindre fall än väntat
1:10 min

Efter Trumps seger i presidentvalet faller Stockholmsbörsen efter öppningen. Efter några minuters handel stod OMX-index på minus 3 procent. Men efter några timmars handel hade kurserna hämtat sig och fallit med 0,7 procent.

 I Tokyo blev fallet störst och börsens Nikkei-index föll med 5,4 procent, i Hong Kong blev fallet mildare, ned med 2,2 procent.

 – Det är dramatik vi ser. Stora börsfall, det är räntor som faller. Man blir rädd för situationen. Och vi ser ju då att amerikanska dollarn tappar i värde, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

På de stora europeiska börserna är det också fallande kurser. Men också där har det skett en återhämtning. Frankfurtbörsen har strax före klockan 12 gått ned med 0,9 procent och Londonbörsen svagt neråt med 0,1 procent.

Den amerikanska dollarn tappar ungefär 2 procent mot euron och knappt 1 procent mot brittiska pundet. Mot den svenska kronan är dollarn i stort sett oförändrad och handlas för drygt 9 kronor,  euron har stigit i värde och handlas för runt 10 kronor på finansmarknaderna.

Den mexikanska peson faller med över åtta procent mot dollarn och är också nere på historiskt låga nivåer mot dollarn.

 – Det känns som att marknaderna tog ut ett slags Clinton-seger om inte i förskott så åtminstone till viss del i förskott, här under måndagen och tisdagen och börserna steg då också, säger Ekonomiekots Pär Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".