PRESIDENTVALET I USA

Stora förändringar i politiken väntar med Trump som president

SEB:s chefsekonom: Finns massor av frågetecken kring hans politik
1:13 min

Vad som ser ut att bli en överraskande seger för Donald Trump i det amerikanska presidentvalet kommer att innebära stora förändringar i amerikansk politik framöver, säger Inger Arenander, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

– Om han gör allt det han sagt att han ska göra blir det en enorm, enorm, enorm skillnad. Framförallt när det gäller utrikespolitiken där presidenten har störst makt, säger Inger Arenander, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

Men på andra områden kommer Donald Trump att få det svårare, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Han kommer inte kunna genomföra allt han sagt. Det amerikanska systemet bygger på en maktdelning. Visserligen blir det ju nu en republikansk kongress vilket normalt skulle vara bra för en republikansk president, men eftersom partiet är så splittrat är det långt ifrån säkert vad han kommer kunna få igenom av sin politik, säger han.

Och om Donald Trump inte lyckas genomdriva alla sina löften finns det en risk för besvikelse bland hans väljare.

– Besvikelsen kan bli lite som den Barack Obama väckte, där förväntningarna efter valsegern 2008 i princip var omöjliga att uppfylla. Trump har gått till val på löften om att jobben ska komma tillbaka, tillväxten ska bli 4 procent och ett helt nytt Amerika. Blir det inte så är risken att väljarna känner sig svikna, säger Inger Arenander.

Enligt Dag Blanck finns det en risk att tålamodet bland Trumpväljarna är kort.

– Han har ganska kort tid på sig innan missnöjet börjar gro. Han har ju gått till val på en snabb förändring och uteblir den kommer missnöjet snabbt, säger han.

Förklaringen till att det blev ett så jämnt val är de traditionellt demokratiska väljarna, säger Dag Blanck.

– Demokraterna har tappat kontakten med arbetarklassen. För bara några val sedan hade deras röster gått till demokraterna. Donald Trump har nu istället lyckats mobilisera den väljargruppen, säger Dag Blanck.

Världens börser har reagerat negativt på nyheterna från USA. I Asien gick börserna ned i takt med att siffrorna om Trumps övertag blev allt tydligare. och i Europa väntas breda nedgångar när börserna öppnar. 

– Det finns massor av frågetecken kring hans politik när det gäller ekonomin, säkerhetspolitiken eller handelspolitiken. Det här är egentligen större än Brexit. Den ekonomiska osäkerheten är mångdubbelt större, Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".