Marie le Pen.
1 av 2
Marie le Pen. Foto: Kamil Zihnioglu.
Carl Bildt.
2 av 2
Carl Bildt. Foto: Efrem Lukatsky

Carl Bildt: Spänn fast säkerhetsbältena!

Agneta Ramberg: Resultatet har förstummat världen
2:00 min

Börserna dyker, världen tar in resultatet och Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt uppmanar sina följare på Twitter att "spänna på sig säkerhetsbältet". Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet.

Från hela världen kommer nu reaktioner på att Donald Trump vunnit presidentvalet i USA. 

Redan innan det officiella valresultatet stod klart passade Marine Le Pen, partiledare för högerpopulistiska Front National, på att gratulera Trump till segern.

"Lyckönskningar till USA:s nye president Donald Trump och det fria amerikanska folket", skriver franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen på Twitter.

Hennes pappa, grundaren av partiet Jean-Marie Le Pen, twittrade också:

"Idag USA imorgon Frankrike", skrev han.

Gesten har följts av jubel bland missnöjespartier runt om i världen.

"Folket tar tillbaka sitt land. Det kommer vi också att göra", skriver islam- och EU-fientliga nederländaren Geert Wilders på Twitter. 

Rysslands president Vladimir Putin gratulerar Donald Trump till segern. I ett uttalande från Kreml sägs att Putin hoppas på att han och Trump tillsammans kan arbeta för att återställa de rysk-amerikanska relationerna och även ta itu med angelägna internationella frågor och effektivt möta utmaningar som gäller global säkerhet.

Ordföranden i  ryska överhusets utrikesutskott Konstantin Kosatjov skriver på sitt Facebook-konto:

"Det finns hopp igen för de rysk-amerikanska relationerna, även om den konservativa kongressen uppenbarligen kommer att hålla Trump tillbaka. Men hur som helst är det här bättre än hopplösheten i Clintons Amerika", skriver Kosatjov, enligt Interfax.

Samtidigt oroas andra av vad valresultatet kommer att innebära. Nyhetsbyrån AP rapporterar att oron på Kuba var stor efter beskedet. Detta eftersom den senaste tiden inneburit upptinade relationer länderna emellan.

Statsministrarna i Norge och Danmark gratulerar Donald Trump. Danske Lars Lökke Rasmussen säger i ett uttalande att det är hans hopp att "den kommande administrationen kommer fortsätta den öppna och konstruktiva samarbetsform som har kännetecknat USA de senaste åren". 

Vid en presskonferens i Oslo sa Norges statsminister Erna Solberg att hon välkomnar att Trump i sitt segertal tog visst avstånd från den hårda retoriken under valkampen.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".