Finlands president Sauli Niinistö, Norges statsminister Erna Solberg, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Finlands president Sauli Niinistö, Norges statsminister Erna Solberg, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: TT.

Så reagerar Norden på Trump-beskedet

"Valkampen har inte gett tydliga pekpinnar"
1:27 min

Den svenska regeringen har förberett sig för Trump-seger, och statsminister Stefan Löfven betonar att det är viktigt att Sverige har så bra relationer som möjligt med USA.

– Vi har gett uttryck för att vi hellre ville ha Hillary Clinton som president, men det är också så att en svensk regeringen och en svensk statsminister alltid vinnlägga sig om att ha en så bra relation till vilken president än amerikanarna väljer, och det tänker vi försöka ha, säger Stefan Löfven.

 Hur det säkerhetspolitiska läget i världen kommer att påverkas med Trump som president återstår att se, säger utrikesminister Margot Wallström.

– Därför att det vi har att gå efter är ju ganska vidlyftiga och anmärkningsvärda påståenden från Trumps sida i valkampanjen. Han är ju ett helt oprövat kort politiskt. 

Donald Trump vill ju skrota klimatavtalet, handelsavtalet och han vill införa tortyr. Hur ska Sverige förhålla sig till dessa ståndpunkter?

– Ja, det är ju ganska givet att det här är det som oroar oss allra mest, dessa extrema och vidlyftiga påståenden. Än så länge vet vi inte hur detta är tänkt att omsättas i praktiken. Men vi kommer att fortsätta att arbeta för att få en implementering av klimatavtalet, och hålla fast vid detta, säger Margot Wallström.

Alliansledarna är alla nedslagna över valresultatet. Både Liberalernas Jan Björklund och Moderaternas Anna Kinberg Batra lyfter frågan om hur mycket av det Donald Trump sagt under valrörelsen som han kommer genomföra som president.

– Vi vet inte hur han agerar när kampanjen är över. Det som är viktigt för Sverige, det är konstruktiva relationer med USA, säger Anna Kinberg Batra.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att Donald Trump är dålig för USA och det globala samarbetet. Sverigedemokrateras partiledare Jimmie Åkesson som inte öppet tagit ställning för Clinton eller Trump är inte förvånad över valutgången.

– Många verkar vara det, men jag är inte det. Det är ett slag i första hand mot det liberala etablissemanget, den politiska eliten, medieliten, kultureliten och det är på gott och ont naturligtvis, säger han.

Från våra nordiska grannländer kommer nu officiella gratulationer till Donald Trump för valsegern i USA. Mellan raderna märks dock viss oro, inte minst för hur presidentvalet ska påverka handelsförbindelserna över Atlanten.

– Jag vill passa på att gratulera Donald Trump till valsegern, sa Norges statsminister Erna Solberg vid en presskonferens i Oslo på förmiddagen.

Statsministern tillägger att hon är glad över att Trump i sitt tacktal poängterade att valkampen är över och att man nu måste arbeta tillsammans.

Även Finlands president Sauli Niinistö har gratulerat Donald Trump, och Finland ska direkt inleda samarbete med den nya amerikanska administrationen. "Speciellt frihandelsavtalet som fortfarande ligger på bordet hoppas vi kunna ro i hamn", säger statsminister Juha Sipilä enligt finska YLE.

Även Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen poängterar, på sitt Twitterkonto, vikten av TTIP, alltså det transatlantiska frihandelsavtalet som håller på att förhandlas mellan EU och USA.

Man ska dock komma ihåg att Donald Trump upprepade gånger har uttalat sig mot just frihandel. Norges statsminister medger att det är svårt att veta hur den nye presidenten kommer förändra USA.

– Det är svårt att vara säker på det nu. Den här valkampen har inte gett tydliga pekpinnar om vilken slags politik som kommer, säger Erna Solberg.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger i ett skriftligt pressmeddelande att det är hans hopp att "den kommande administrationen kommer fortsätta den öppna och konstruktiva samarbetsform som har kännetecknat USA de senaste åren." 

Uttalanden från Donald Trump har skapat viss osäkerhet om framtiden för USA:s engagemang i militäralliansen Nato, men Erna Solberg från Natolandet Norge vill tona ner de farhågorna.

– Jag menar att det är i USA:s intresse att upprätthålla Nato-samarbetet, och det är i vårt intresse att göra det. Eftersom de intressena sammanfaller tror jag att vi kommer se ett fortsatt gott samarbete inom Nato, säger Norges statsminister.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".