Cecilia Malmström
Cecilia Malmström hade hoppats på att Hillary Clinton skulle vinna valet. Foto: Erik Nylander/TT

Cecilia Malmström om framtiden för TTIP efter Trumps seger

"Har inte direkt fört en frihandelsvänlig agenda"
4:43 min

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tror att vi kommer att få se ett mer slutet USA med Donald Trump vid rodret. Däremot vågar hon inte sia om huruvida TTIP-avtalet är i fara med en republikansk president.

Enligt Cecilia Malmström är det för tidigt att uttala sig om vad som kommer hända med TTIP, handelsavtalet mellan USA och EU, efter att Donald Trump tagit hem segern i det amerikanska presidentvalet. 

– Det är helt omöjligt att uttala sig om den saken i dag. Men det är ju inte direkt så att Trump har fört en frihandelsvänlig agenda, säger hon. 

Cecilia Malmström menar att TTIP överhuvudtaget inte förekommit i den amerikanska debatten under valrörelsen.

– Man har pratat om andra frihandelsavtal, men inte om TTIP. Det har flugit under radarn. 

Hon poängterar också att många amerikaner tycker att det är en bra idé att underlätta handeln mellan de två största ekonomierna, USA och EU. 

Cecilia Malmström säger att ett TTIP-avtal bland annat skulle innebära ett samarbete kring tekniska standarder för exempelvis elbilar, nanoteknologi och mobiltelefoner, för att se till att de håller hög teknisk standard – och för att skydda människor och miljö.

Vad skulle det betyda för EU-medborgarna om TTIP inte kommer till stånd?

– Då missar vi den här chansen att sätta standarden. Då kommer någon annan att sätta standarderna istället – kanske andra ekonomiska makter som inte är lika intresserade av att skydda hälsa och miljö, säger hon.

Tror du att vi kommer att få se ett mer slutet USA?

– Kampanjen tyder på det. I debatten har det handlat väldigt mycket om att man ska dra sig ur internationella organisationer och samarbeten. Men vi får se, traditionellt sett finns det en viss skillnad mellan en valrörelse och vad som sedan händer i praktiken. 

Det är ingen hemlighet att Cecilia Malmström själv hade hoppats på Hillary Clinton som president. Nu anser hon att Sverige bara kan avvakta och se hur den nya administrationen ser ut, innan det går att bestämma något om relationerna med USA. 

Är du besviken? 

– Ja. 

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".