Donald Trump och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har uppmanat USA:s nye president att stå fast vid avtalet. Foto: AP/TT

Oro i Iran för kärnavtalets framtid

Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg: Iranska regeringen är orolig för vad Trump kan göra
1:55 min

Donald Trump har sagt sig vilja riva upp kärnavtalet med Iran. Men det är osäkert om han är redo att gå miste om fördelarna som handeln med landet ger.

Donald Trump, liksom flera republikaner i kongressen, har tidigare sagt att han vill riva upp kärnavtalet med Iran, som ses som en av Barack Obamas framgångar på presidentposten.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har uppmanat den nye amerikanske presidenten att stå fast vid avtalet, enligt Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg.

– Den iranska regeringen är orolig för vad Trump kan vilja göra. Men det finns många som säger att det inte kommer att rivas upp eftersom det är ett internationellt avtal och det är USA som skulle bli isolerat om man drog sig ur det, säger Agneta Ramberg.

Dessutom antar flera bedömare att Trump inte vill riva upp avtalet på grund av att den iranska marknaden öppnar för bra affärer.

– Handeln med Iran kan så småningom ge jobb. Det finns en marknad och amerikanska företag är intresserade. Det kan vara själ nog för att inte säga upp det, säger Agneta Ramberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".