Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Efter USA-valet

Visar att rörelser slår valmaskiner

USA-valet är ytterligare en påminnelse om att val inte längre kan vinnas bara genom att locka mittenväljare.

Det flitigt imiterade kampanjrecept som ofta förknippas med familjen Clinton, att "triangulera", verkar inte längre bita på väljarkårerna i Europa och USA, säger ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Triangulering är politik-språk för att vinna val genom att ta över motståndarens åsikter och dra över mittenväljare till sin sida. Det har beskrivits som segerrecept för den förre brittiske Labour-ledaren Tony Blair och USA:s Bill Clinton. Och därför imiterats av partistrateger världen över, inte minst i Sverige där Socialdemokrater och Moderater i stor utsträckning tillämpat receptet, senast inför valet 2014.

Presidentvalet i USA har visat något helt annat. Med Hillary Clinton har mittenstrategin gått på pumpen. Donald Trump vann genom att göra tvärtom: Polarisering i stället för närmande. Genom hård politisk konfrontation har Trump lyckats mobilisera och entusiasmera tillräckligt många väljare för att besegra en motkandidat som med alla traditionella mått framstått som starkare.

Den politiska utvecklingen i Europa pekar i samma riktning. I stället för att pendla mellan de traditionella mittenorienterade partierna har stora grupper dragit sig mot kanterna och stött anti-etablissemangsrörelser. Antingen högerorienterade invandringsmotståndare som Le Pen i Frankrike eller AFD i Tyskland, Eller vänsterorienterade rörelser som Podemos i Spanien.

Vi såg samma fenomen i det svenska valet 2014. De rödgröna fick inte regeringsmakten för att de vann valet - ökningen låg på promillenivå - utan för att regeringsalliansen förlorade valet till invandringsmotståndarna i SD.

En annan, kanske viktigare, slutsats är att finansiellt starka valmaskiner står sig slätt mot politiska rörelser. De traditionella partierna smickrar gärna sig själva med att vara "folkrörelsepartier". Men sanningen är att det var länge sen den beskrivningen hade någon täckning i den materiella världen. I verkligheten är de stora maktpartierna i USA och Europa valmaskiner där den allt glesare aktivistskaran domineras av yrkespolitiker. Detsamma gäller i hög grad deras allierade fack- och intresseorganisationer.

De populistiska strömningarna är det närmaste vi kommer folkrörelser i dagens politiska landskap. Inte folkrörelser i betydelsen demokratiska massorganisationer med levande debatt om vägen framåt. Men ändå sociala rörelser genom att de har många starkt engagerade gräsrötter som dagligen argumenterar och verkar för saken med upprördhet och entusiasm. I möten med andra människor och inte minst via en stark närvaro på sociala medier.

Deras partier demonstrerar nu att engagerade gräsrötter kan slå en finansiellt uppumpad valmaskin. Stora valfonder besegrar inte människor som sätter sig i rörelse för starka värderingar.

Det finns stora olikheter mellan det amerikanska och svenska valsystemet. I USA är det lättare att vinna val genom att mobilisera väljare som annars inte hade röstat eftersom valdeltagandet i utgångsläget är så lågt. Men Sverigedemokraterna har faktiskt också mobiliserat väljare som annars inte hade röstat. Och de har vunnit över arga väljare från ljumma partier.

Frågan är vilka slutsatser de traditionella partierna nu drar. Att snyta fram en ny valstrategi klarar vilket partihögkvarter som helst. Att starta en folkrörelse är betydligt svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".